loading
views
0 reacties
Jurriën Koops

Carnaval der payrollondernemers

Drs. Jurriën Koops is Algemeen Directeur van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen). Daarnaast is hij voorzitter van STOOF (Stichting Opleiding & Ontwikkeling Flexbranche), bestuurslid SEU (Stichting Examens Uitzendbranche), plaatsvervangend bestuurslid SNCU (Stichting Naleving CAO Uitzendkrachten), plaatsvervangend bestuurslid StiPP (Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten, plaatsvervangend bestuurslid SFU. X

Carnaval der payrollondernemers
Op 11 november 2013 vindt alweer het vierde nationale payrollcongres plaats. Georganiseerd door de VPO. Een congres houden op de elfde van de elfde precies als het carnavalsseizoen begint, dat kan met een uit Limburg afkomstige voorzitter geen toeval zijn.

Toch is het niet één en al vrolijkheid wat payrolling betreft. Na alle uitspraken van rechters van de afgelopen maanden wordt de houding naar payroll steeds kritischer. Er gaat geen dag voorbij zonder dat er ergens een accountant of advocaat zijn waarschuwende vinger opsteekt: payrolling is geen oplossing, maar een probleem. Vaak niet gehinderd door kennis van wat payroll in de goede vorm is, roept men elkaar na, alle vormen van payrolling over één kam scherend.

Maar sluit u niet zomaar bij deze bonte stoet van meningen aan. Net als met carnaval moet u niet alles geloven wat u leest of wat u ziet. En al helemaal niet als het einde van payrolling wordt gepredikt. Natuurlijk, de uitwassen en de slecht georganiseerde vormen van payrolling worden bestreden. Dat is goed, daar is de VPO een warm voorstander van. Doe-het-zelf-varianten van payrolling, zoals in Enschede, behoren wat mij betreft ook tot het verleden. Als er door de payrollonderneming niet zelfstandig betekenis wordt gegeven aan het werkgeverschap, is er wat mij betreft geen plek in de markt. In die zin kan ik de kritische rechters volgen. Tijdens het VPO-congres zal professor Grapperhaus (SER-kroonlid) payrollondernemingen én opdrachtgevers duidelijk maken op welke wijze payrolling in te passen is in de recente jurisprudentie.

Het congres draagt de titel ‘Toekomst van de arbeidsmarkt’ en kansen voor ondernemers. Als ik de toekomstige arbeidsmarkt beschouw, zijn er goede kansen voor payrollondernemingen. De onderstroom binnen bedrijven en onze economie is namelijk positief. Ik zie de scheiding tussen werkgeverschap en ondernemerschap verder toenemen. Dat vinden sommige mensen vervelend te horen, maar die ontwikkeling zet door. Dat heeft ook consequenties voor de vormgeving van arbeidsrelaties. Duurzaam gebruik van de factor arbeid wordt voor bedrijven belangrijker dan het bezit ervan. ‘Binden en boeien’ maakt plaats voor ‘vinden en volgen’. Werkgever wordt veel meer ‘werk geven’, waarbij werk in diverse (flexibele) relaties wordt vormgegeven. Bedrijven worden een netwerk van deze relaties en gaan op zoek naar samenhang en identiteit.

Daar moeten intermediairs slim op inspelen. Dat kan zeker met payrolling. Want het outsourcen van arbeid en het inhuren van werkgeverschap en HR-services moet gepaard gaan met het bieden van nieuwe vormen van werkzekerheid en goede rechtswaarborgen voor de werknemer. Payrollondernemingen die daarop inspelen en (extern) werkgeverschap professionaliseren en kunnen acteren als ‘werkverzekeraars’ voor de ‘werknemer’ hebben de toekomst. Maar dan moeten er nog wel flinke stappen worden gezet door de payrollbranche.

Dus ondanks de sombere berichten in de media is er toch nog genoeg om naar uit te zien. Het komende VPO-congres biedt een keur aan sprekers om u het wenkende perspectief te schetsen. Ik zou zeggen, komt allen, sluit u aan bij een mooie stoet van inspirerende onderwerpen op de elfde van de elfde. Alaaf.

Jurriën Koops, bestuurslid VPO

Reageren:

*

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek