loading
views

Meerderheid zzp’ers doet boekhouding zelf

Meerderheid zzp’ers doet boekhouding zelf

53,0% van de zzp’ers doet de boekhouding zelf en besteedt deze niet uit.

48,1% gebruikt hiervoor Excel, 31,3% gebruikt op de PC geïnstalleerde software en 20,6% gebruikt online boekhoudsoftware. Dit blijkt uit het rapport Financiën & administratie van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer, afgenomen onder 1.721 zzp’ers in Nederland.

De zzp’er betaalt gemiddeld 97 euro per maand voor zijn administratiekantoor of boekhouder. De zzp’ers die hun boekhouding wel uitbesteden, doen dit vanwege kennis (51,9%) en prijs (40,3%). Online boekhoudapplicaties worden niet altijd gebruikt omdat deze onbekend zijn of te duur gevonden worden. 29,1% van de zzp’ers heeft echter weleens een boete van de Belastingdienst gehad wegens te laat betalen van de btw, iets dat dankzij automatisering voorkomen kan door deze online boekhoudapplicaties.

Betalingsmoraal opdrachtgevers
86,0% van de zzp’ers hanteert een betalingstermijn van 30 of minder dagen. 62,4% van hen wordt echter weleens te laat betaald, 4,2% zelfs altijd. Gemiddeld is zo’n 0,6% van de omzet van de zzp’ers de afgelopen jaren oninbaar gebleken. Bij een gemiddelde omzet van 90.000 euro per jaar betekent dit dat de gemiddelde zzp’er in Nederland jaarlijks zo’n 540 euro misloopt bij klanten en opdrachtgevers. Uitgaande van 800.000 zzp’ers is dit jaarlijks 432 miljoen euro. Niet geheel onverwacht vindt de meerderheid van zzp’ers (66,9%) daarom de creditrating van de opdrachtgever, bemiddelaar en/of detacheerder van groot belang.

ZZP Barometer
Dit onderzoek kwam tot stand in samenwerking met Exact Online Starter.

Bron: ZZPBarometer.nl, 29 oktober 2013

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek