loading
views
3 reacties
Pieter Molijn

Wil je de wereld verbeteren? Begin een bedrijf!

Pieter Molijn is oprichter en directeur van Molijn Group. Molijn is een eigenzinnig HR bureau gespecialiseerd in duurzame inzetbaarheid. Vanuit hun fase-C detacheringstak voor uitzendprofielen hebben ze geleerd hoe ze mensen moeten ontwikkelen om ze duurzaam inzetbaar te maken én te houden. Vanaf 2014 hebben zij hun detacheringsdienstverlening uitgebreid met Molijn Training. Molijn Training is het eerste trainingsbureau dat heel concreet een programma van competentiegerichte gedragstrainingen aanbiedt die werkende mensen leert hoe ze zich goed kunnen aanpassen in een snel veranderende arbeidsmarkt. X

Wil je echt de wereld verbeteren? Begin een bedrijf!

Als er iets is wat de huidige crisis ons leert, is het wel dat doorgaan op de oude voet de situatie alleen maar verergert. We moeten op zoek naar een nieuwe balans. Het bestaande speelveld begint steeds meer te wankelen, en dat biedt nieuwe kansen. Nieuwe kansen voor ondernemers die vanuit intrinsieke drijfveren hardnekkige maatschappelijke problemen willen oplossen maar die ook weten dat een gezond financieel plaatje nodig is om dat doel te bereiken.

Intussen zien we op verschillende terreinen steeds duidelijker dat overheidsingrijpen en reguliere marktwerking vanuit een maatschappelijk oogpunt tekort schieten. De steeds verder flexibiliserende arbeidsmarkt is hiervan volgens mij een goed voorbeeld.

Alle goede bedoelingen zoals wetgeving, richtlijnen, keurmerken en andere verbeter-maatregelen ten spijt is er nog altijd sprake van grote misstanden rond flexwerkers. Over het algemeen verdienen zij nog steeds minder, hebben minder kans op opleiding en ontwikkeling, bouwen minder pensioen op en zijn kansloos op de woningmarkt.

Als je nu bedenkt dat we het over ruim 2 miljoen hard werkende mensen hebben, kunnen we gerust met elkaar spreken van een hardnekkig maatschappelijk probleem. Hardnekkig omdat het aantal flexwerkers de afgelopen 20 jaar fors is gestegen terwijl hun maatschappelijke positie ten opzichte van mensen met een vast contract niet significant is verbeterd.

Ook voor veel ondernemingen zijn de huidige economische omstandigheden ronduit uitdagend. Ik begrijp hun behoefte aan flexibiliteit dan ook goed. Flexibiliteit op de arbeidsmarkt hebben we intussen wel gecreëerd. Daar zijn we de afgelopen decennia heel goed in gebleken. Maar hoe gaan we deze flexibiliteit maatschappelijk gezien verzekeren? Hoe zorgen wij ervoor dat onze arbeidsmarkt door de flexibilisering niet compleet uitholt? En hoe zorgen wij er voor dat mensen die willen werken ook kunnen werken?

Als we niet snel ingrijpen vrees ik een ramp voor onze arbeidsmarkt en daarmee ook voor onze samenleving. We moeten onze samenleving echt anders gaan inrichten. Ondernemen moet weer gaan over serieus waarde toevoegen. Waarde op sociaal, ecologisch én financieel gebied. Het gaat niet alleen over aandeelhouderswaarde. En we moeten met elkaar anders gaan kijken naar werk. Waar is de balans tussen flexibiliteit op de arbeidsmarkt enerzijds en een prettige samenleving om aan deel te nemen anderzijds? Hoe krijgen we zowel onderneming als mens minder afhankelijk van elkaar, en tegelijkertijd grotendeels zelfredzaam?

Het willen oplossen van de kloof op de arbeidsmarkt tussen flex en vast is mijn grootste drijfveer. Ik denk hieraan een bijdrage te kunnen leveren. Een bijdrage die flexibiliteit en kwaliteit biedt voor ondernemingen, die continuïteit en een goed arbeidsmarktperspectief biedt voor mensen, en die uiteindelijk het hardnekkige maatschappelijke probleem rond flexwerkers oplost.

Laatst noemde iemand mij een Social Enterpreneur. Helemaal van deze tijd! Van dit begrip had ik nog niet eerder gehoord.
Voor mij is dit gewoon de enige manier van ondernemen.

Pieter Molijn

Reacties op dit artikel

 • Auteur: Frank Helmus Datum:

  Eens!

  In 2020 word verwacht dat 40% van de middel en-hogere beroepsbevolking ZP-er/ ZZP-er is. Stel dat deze aanname waar is (of in de richting komt), mogen we wel haast maken met het flexibiliseren van onze wetten. Mooi artikel Pieter, goed signaal dat de praktijk en theorie nog te ver uit elkaar staan en jij steentje bijdraagt aan een oplossing.

 • Auteur: Kees Weesp Datum:

  Hi Pieter
  Klasse. Helemaal mee eens. Is daarnaast ook n generatieprobleem – zowel van de oude als de nieuwe – en is ook demografisch bepaald door de vergrijzing en een op oude leest geschoend pensioenstelsel. Behoeft dan ook nieuw overheidsbeleid ten gunste van zzp’ers. Eerste 2 jaar bijv alleen btw en geen of 5% inkomstenbelastingplicht (zeg onder max 35k-40k p.a.) lijkt me een goede aanvang. Scheelt miljarden aan uitkeringen en zorgt voor flexibiliteit, cashflow en innovatie.

 • Auteur: Hein Moojen Datum:

  Proficiat, eindelijk zelfstandig!

Reageren:

*

Gerelateerd nieuws

 • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek