loading
views

Onderzoek SCP: weinig misbruik flexwerk

Werkgevers maken nauwelijks misbruik van flexibele arbeidscontracten. Slechts bij 3 procent van de tijdelijke werknemers wordt een onderbreking van drie maanden ingelast om een vaste aanstelling te voorkomen

Aanscherping van deze ketenbepaling, zoals in het sociaal akkoord is afgesproken, heeft daarom nauwelijks effect. Dat stelt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een onderzoek naar de flexibele arbeidsmarkt, dat dinsdagochtend is verschenen.

Steeds meer flexibele arbeidscontracten
Toch maken werkgevers in toenemende mate gebruik van flexibele arbeidscontracten. Het aandeel werknemers met een tijdelijk contract is het afgelopen decennium gegroeid: volgens CBS-cijfers van 7% in 2002 naar 10% in 2012. Slechts 36 procent van de tijdelijke werknemers heeft een schriftelijk vastgelegd uitzicht op vast werk. Een op de drie flexwerkers weet niet wat de tijdelijke werkgever van plan is na afloop van het arbeidscontract.

Zicht op vast contract
Een tijdelijk dienstverband zonder duidelijke afspraken over de toekomst lijkt de norm te zijn, stelt het SCP. Het uitzicht op een vaste aanstelling is vaak gebaseerd op de verwachting van de werknemer zelf, niet op harde afspraken.Er is volgens het rapport een vrij grote doorstroom van tijdelijk naar vast werk. Zo’n 25 procent van de werknemers met een tijdelijk contract heeft twee jaar later een vaste aanstelling.
Lees hier ‘Het gehele rapport: ‘Een onzeker perspectief: vooruitzichten van tijdelijke werknemers’.

Bron: SCP, 8 oktober 2013

 

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek