loading
views

FNV: bijstandsbeleid gemeenten creëert werkloosheid

FNV: bijstandsbeleid gemeenten creëert werkloosheid

Door de manier waarop de Nederlandse gemeenten hun bijstandsbeleid uitvoeren, neemt het aantal werklozen toe. Werk dat eerst werd gedaan door betaalde krachten, wordt nu veelal overgenomen door bijstandsgerechtigden.

Dat concludeert de FNV op basis van onderzoek in het kader van het Zwartboek ‘Werken in de bijstand’.
Lees ook Veel misstanden bij werken met behoud van uitkering

Petitie
Op woensdagochtend 5 juni overhandigt een groep bijstandsgerechtigden, FNV-leden en leden van de Bijstandsbond een petitie aan de aanwezige Kamerleden voorafgaand aan een Algemeen Overleg met staatssecretaris Klijnsma. Op de agenda staat de reactie van de staatssecretaris op het zwartboek van de FNV: ‘Werken in de bijstand’.

Verzoek om onderzoek door inspectie SZW
De actievoerders zijn tegen de manier waarop de Nederlandse gemeenten hun bijstandsbeleid uitvoeren en willen strenger toezicht afdwingen. De FNV vraagt daarnaast aan de Kamer om de inspectie SZW de opdracht te geven onderzoek te doen naar de uitvoeringspraktijk van het bijstandsbeleid door gemeenten.

Averechts effect
Volgens Leo Hartveld, dagelijks bestuurder FNV, heeft de huidige manier waarop het beleid wordt uitgevoerd een averechts effect: ‘Werken met behoud van uitkering zorgt ervoor dat er nog meer banen verdwijnen en dat het aantal werklozen nog verder toeneemt. Bovendien helpen de trajecten bijstandsgerechtigden niet om sneller een baan te vinden. Ze sluiten niet aan op de vooropleiding of werkervaring, er wordt geen maatwerk geboden, de trajecten zijn helemaal niet gericht op uitstroom en de begeleiding is ver beneden de maat.’

Bron: FNV, 5 juni 2013

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek