loading
views

FNV: steigerbouwers Eemshaven worden onderbetaald

FNV: steigerbouwers Eemshaven worden onderbetaald

Steigerbouwers in de Groningse Eemshaven krijgen niet het loon betaald waar ze volgens de cao recht op hebben.

FNV constateert dit op basis van twee jaar onderzoek naar salarisstrookjes. De steigerbouwondernemingen huren via uitzendbureaus hun steigerbouwers in.

Te laag tarief voor uitzenders om cao-loon te kunnen betalen
Volgens FNV is het tarief waarvoor de uitzendbureaus moeten werken te laag om het cao-loon te kunnen betalen. Als een uitzendbureau de tarieven verhoogt, prijst het zichzelf uit de markt. De uitzendkrachten moeten volgens de uitzend-cao vanaf dag één betaald worden volgens de beloningstabellen uit de bouw-cao. FNV Eemshaven heeft de SNCU ingeseind.

Nabetaling
FNV Eemshaven heeft twee jaar lang loonstrookjes en arbeidscontracten van werknemers verzameld en geanalyseerd, en constateert dat steigerbouwers honderden euro’s per maand mislopen. “Met een van de uitzendbureaus heeft FNV Eemshaven inmiddels een schikking getroffen voor een nabetaling aan zo’n tweehonderd uitzendkrachten. De omvang van het bedrag is zo hoog dat het uitzendbureau alleen met hulp van opdrachtgevers aan haar verplichtingen kan voldoen.”

SNCU gaat nader onderzoek doen
De andere gecontroleerde uitzendbureaus begaan dezelfde overtredingen. FNV Eemshaven heeft een groot aantal aangemeld bij de SNCU die nader onderzoek gaat doen. Veel van deze uitzendbureaus zijn aangesloten bij de ABU en de NBBU, zo meldt FNV Bondgenoten.

Hermen Pol, FNV Eemshaven: “Al deze bedrijven zijn in het bezit van een NEN certificaat dat blijkbaar van nul of generlei waarde is als het gaat om het juist belonen van de uitzendkrachten.” Volgens FNV Bondgenoten zijn de grote inleners mede aansprakelijk. “De grote steigerbouwbedrijven en hun uitzendbureaus houden elkaar in een wurggreep.”

Bron: FNV Bondgenoten, 26 maart 2013

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek