loading
views

Klijnsma: geen wettelijke pensioenplicht zelfstandigen

Klijnsma: geen wettelijke pensioenplicht zelfstandigen

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) niet verplichten om deel te nemen aan een pensioenregeling.

Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris wil initiatieven die de totstandkoming van een vrijwillige collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen bevorderen wel ondersteunen. Er komt daarom een werkgroep waarin overheid en zelfstandigenorganisaties die initiatieven tot de vorming van zo’n regeling ondersteund en zo ‘een grotere kans van slagen’ geeft, schrijft ze.
Klijnsma denkt er onder meer aan om zzp’ers te stimuleren een pensioen op te bouwen door het mogelijk te maken dat ze niet eerst hun gespaarde pensioengeld moeten gebruiken wanneer ze onverhoopt een beroep doen op de bijstand. Klijnsma gaat onderzoeken hoe dat geregeld zou kunnen worden.

Uit onderzoek in opdracht van Klijnsma is gebleken dat in 2010 een kwart van de 400 duizend zelfstandigen die meer dan vijftien uur per week werken, een pensioen opbouwt van minder dan de helft van het huidige bruto jaarinkomen. Dat waren er dertigduizend meer dan de circa zeventigduizend zzp’ers van een jaar eerder. Nog eens 75 duizend zelfstandigen bouwen geen pensioen op en moeten op hun oude dag rondkomen van de AOW-uitkering. Ongeveer de helft van de zelfstandigen bouwt daarentegen een pensioen op van meer dan 70 procent van hun bruto jaarinkomen.

Bron: Rijksoverheid.nl, 19 maart 2013

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek