loading
views

Hoogste werkloosheid in Flevoland

Hoogste werkloosheid in Flevoland

In 2012 is de werkloosheid in alle provincies toegenomen. In Flevoland, Zuid-Holland en Groningen worden de hoogste werkloosheidspercentages gemeten.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In het noorden van Nederland is de werkloosheid nog steeds relatief hoog, maar het verschil met de rest van het land is afgenomen.

CBS: werkloosheidspercentage per provincie in 2012

Werkloosheid Flevoland bedroeg 8 procent
In 2012 was 6,4 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Flevoland had met 8 procent het hoogste aandeel werklozen. Ook in Groningen en Zuid-Holland lag de werkloosheid relatief hoog. Deze provincies vormden net als in 2011 de top drie.

Zeeland al vier jaar laagste werkloosheid
In Zeeland was de werkloosheid met 4,1 procent het laagst. Sinds de werkloosheid in 2009 weer begon op te lopen, had Zeeland telkens het laagste werkloosheidscijfer.

Verschil tussen Noorden en rest Nederland afgenomen
Twintig jaar geleden was de werkloosheid in Nederland met 6,5 procent ongeveer gelijk aan die in 2012. In Noord Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) was toen 8,9 procent van de beroepsbevolking werkloos, tegenover 7,2 procent in 2012. Daarmee is de achterstand van de noordelijke provincies op de rest van Nederland aanzienlijk verminderd.

In West Nederland sterkste stijging
Sinds de toename van de werkloosheid in 2009, is de werkloosheid in West-Nederland (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland) het sterkst toegenomen, van 3,7 naar 6,7 procent. Daarmee is de werkloosheid in het westen tot boven het landelijk gemiddelde gestegen.

Bron: CBS, 13 maart 2013

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek