loading
views

Werkmonitor: Wereldwijd weinig vrouwelijke managers

Uit de nieuwe Randstad Werkmonitor blijkt dat het wereldwijd voor vrouwen nog steeds moeilijk is om leidinggevende posities te bemachtigen.

Bijna tweederde (64%) van de respondenten geeft aan dat in de organisatie meer mannelijke dan vrouwelijke managers zijn aangesteld. Dit ondanks het feit dat wereldwijd de grote meerderheid vindt dat gevarieerde en evenwichtige managementteams van mannen en vrouwen waardevol zijn.

In China (90%), India (80%), Japan (78%) en Turkije (75%) werken zeer weinig vrouwen in managementfuncties. Wereldwijd ziet 46% van de respondenten graag meer vrouwen in leidinggevende posities dan nu het geval is.

Gender quota, ja of nee?
Landen zoals China, Hong Kong, India, en Maleisië hebben een voorkeur voor senior mannelijke leiders. In Spanje, Chili en Mexico werd een grotere voorkeur gemeten voor vrouwelijk leiderschap.

Kunnen quota helpen om de status quo te veranderen?
Meer dan de helft van de werknemers is het eens (57%) vindt dat quota kunnen helpen om meer vrouwen in leidinggevende posities te krijgen. Vooral in China (78%), India (75%) en Frankrijk (70%) is men die mening toegedaan. Maar in Noorwegen, Denemarken, Hongarije, en Nieuw-Zeeland is men er niet van overtuigd dat quota helpen bij de aanpak van het probleem.

Managersrol en salaris
Meer dan de helft van de werkgevers wereldwijd (57%) moedigt vrouwen aan om leidinggevende posities na te streven, met name in Australië, Canada en de Verenigde Staten (ongeveer 74%). Het wordt veel minder aangemoedigd in Hongarije (25%), Japan (36%) en Tsjechië (38%). Wereldwijd vindt 62% van de respondenten het moeilijker voor vrouwen dan voor mannen om toegang te krijgen tot leidinggevende posities.

Hoewel 75% van de werknemers wereldwijd vinden dat werkgevers mannen en vrouwen in dezelfde positie ook in gelijke mate moeten belonen, geven ze ook aan (35%) dat vrouwen minder verdienen dan mannen in vergelijkbare banen. In China en India (59%) verdienen mannen vaak meer geld dan vrouwen in dezelfde positie. Luxemburg (18%), Argentinië (23%) en Mexico (26%) ervaren minder ongelijkheid in de salarissen van mannen en vrouwen in het management.

Parttime werk niet algemeen geaccepteerd in een management functie
In Argentinië (60%) en Mexico (56%) lijkt het werken in deeltijd min of meer geaccepteerd, maar in Japan (19%), Hongarije en Turkije (24%) en Griekenland (34%) is dat niet het geval.
Het werken in deeltijd belemmert je carrière belemmert, zegt 54% van de ondervraagden. Dat is veel hoger dan in augustus 2011 (46%) nog werd gemeten. In Griekenland is parttime werk niet gebruikelijk. Daar vindt 68% dat het werken in deeltijd je carrièremogelijkheden beperkt.

Bron: Randstad Werkmonitor, 7 maart 2013

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek