loading
views

Myler: zzp’ers door crisis in tang dure bemiddelaar

Myler: zzp’ers door crisis in tang dure bemiddelaar

Door de aanhoudende crisis en het gebrek aan opdrachten zijn hoogopgeleide zzp’ers steeds meer afhankelijk van dure opdrachtbemiddelaars, aldus Myler.

De kosten voor een succesvolle bemiddeling lopen op tot 35% van het uurtarief van een zelfstandige. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor zzp’ers en professionals Myler onder 1.942 hoogopgeleide zelfstandig ondernemers.

Steeds meer bedrijven huren zzp’ers in de zakelijke dienstverlening en ICT uitsluitend in via tussenpersonen. Een slechte ontwikkeling blijkt uit onderzoek van Myler, want nog altijd rekenen opdrachtbemiddelaars veel voor hun diensten. Gemiddeld betalen opdrachtgever en ingehuurde zelfstandigen 24% van het uurtarief aan hun tussenpersoon. Uitschieters tot 35% zijn geen uitzonderingen.

Machtspositie tussenpersonen
Volgens Myler-directeur Toon van Bodegom is dit het gevolg van de machtspositie die veel tussenpersonen inmiddels hebben. Ook schimmige inhuurconstructies zorgen voor hoge uurtarieven van zelfstandigen. Tussen de opdrachtgevers en zzp’ers zitten soms meerdere tussenpersonen die ieder weer hun opslag berekenen. Door een gebrek aan transparantie weet bijna 65% van de zelfstandig ondernemers niet of zij via meerdere bureaus voor een bedrijf werkt.

Verder komt er uit het onderzoek naar voren dat de helft van de zzp’ers tevreden is met zijn bemiddelaar, toch wordt de dienstverlening van tussenpersonen door zzp’ers met een 5,2 beloond. Gemiddeld betalen tussenpersonen na 24 dagen de factuur die zij van zelfstandigen krijgen.

Bron: Myler, 18 februari 2013

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek