loading
views

Minister Asscher wil uitstel vrij werknemersverkeer met Kroatië

Minister Asscher wil uitstel vrij werknemersverkeer met Kroatië

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil uitstel van vrij werknemersverkeer met Kroatië.

Dat wil hij binnenkort voorstellen in het kabinet. Kroatië treedt per 1 juli toe tot de Europese Unie. Als het kabinet besluit de grenzen voor werknemers dicht te houden hebben Kroatische werknemers een tewerkstellingsvergunning nodig om in Nederland te werken. De maximale termijn voor uitstel is zeven jaar.

Het uitstel is volgens de bewindsman nodig vanwege de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt, waardoor de werkloosheid toeneemt. Nederland heeft in de afgelopen periode al moeite gehad om de toestroom uit andere ‘nieuwe’ lidstaten op te vangen: dit waren er veel meer dan verwacht. Dit was ook de reden voor Nederland om gebruik te maken van de maximale overgangsperiode voor Bulgaarse en Roemeense werknemers, die vanaf 1 januari 2014 hier wel mogen werken.

Het kabinet moet in het voorjaar formeel een besluit nemen over het uitstel van vrij werknemersverkeer met Kroatië, maar gezien de situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt en de zorgen vanuit de Tweede Kamer wil Asscher voorstellen om nog geen vrij verkeer van werknemers in te voeren voor werknemers uit Kroatië.

Bron: Rijksoverheid.nl, 15 februari 2013

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek