loading
views

Leek niet blij met Polenhotel

Bewoners van Leek zijn flink geschrokken van de mogelijke komst van een hotel voor Polen in hun buurt.

Uitzendbureau Friesenpersoneel heeft een perceel gekocht om een woonboerderij te bouwen met veertig kamers voor maximaal tachtig bewoners.

Het Duitse bedrijf levert vooral Poolse werknemers aan varkenskoppenverwerker Beusmeat in Leek dat vlakbij het perceel zit. “De plek is verkeerd. Deze mensen moeten onderdak hebben, maar in de omgeving wonen bijna 70 gezinnen. Dit gaat tot irritaties leiden”, vreest voorzitter Henk Vlonk van de buurtvereniging.

De groep van zo’n tachtig Polen woont al jaren in het voormalige Hotel Leek. Maar vanwege de slechte staat, gaat dat niet lang meer. Het hotel gaat plat als de Polen eruit zijn. Het uitzendbureau benadrukt dat de groep weinig tot geen overlast veroorzaakt in de jaren dat ze in Leek zijn.

CAO Vlees
Volgens FNV ontduikt Friesenpersoneel sinds 2005 de cao vlees. FNV heeft in een proefproces voor een uitzendkracht die van 2006 tot 2010 bij Beusmeat werkte €22.000 plus de wettelijke verhoging van 50% gevorderd. De rechtbank in Groningen besliste op 3 oktober 2012 dat de uitzendkracht een nabetaling van 30.000 euro moet krijgen. De rechter bepaalde in zijn vonnis ook dat een buitenlands uitzendbureau de Nederlandse cao moet naleven. Friesenpersoneel, gevestigd in het Duitse Cloppenburg, had sinds 2005 in Nederland maar één werkgever: varkenskoppenverwerker Beusmeat in Leek (Gr.). Beusmeat huurde in 2010 structureel 100 Polen van Friesenpersoneel in. Nog zeker tien leden van FNV Bondgenoten hebben eenzelfde vordering op Friesenpersoneel.

Bron: DVHN, 15 februari 2013
Bron: FNV Bondgenoten, 4 oktober 2012

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek