loading
views

Ha-Sa Insaat Eemshaven moet werknemers compenserenDuizenden bouwvakkers van het Turkse bouwbedrijf Ha-Sa Insaat krijgen binnenkort een forse nabetaling van hun werkgever.

Dat heeft de rechter in Groningen vandaag bepaald. Ook moet Ha-Sa Insaat een schadevergoeding van 250.000 euro betalen aan sociale partners. Dit is een van de hoogste schadevergoedingen die ooit aan sociale partners in Nederland is toegewezen.

Ha-Sa Insaat
Ha-Sa Insaat is een internationaal opererend Turks bedrijf, gespecialiseerd in het ijzervlechtwerk van grote betonconstructies. Daarom werkte Ha-Sa Insaat aan de bouw van energiecentrale van RWE in de Eemshaven.

Controle
Het Bureau Naleving & Werkingssfeer van de cao-partijen kreeg diverse meldingen binnen dat de cao door Ha-Sa Insaat slecht nageleefd werd. Bij controle bleek heel veel mis: er was sprake van onderbetaling, er werd de hand gelicht met rusttijden, wettelijk verplichte afdrachten werden niet gedaan en toelages voor bouwplaatswerknemers werden niet uitbetaald.

Dagvaarding
Omdat de bouw-cao geldt voor alle bedrijven, ongeacht nationaliteit van bedrijf of werknemers, werd Ha-Sa Insaat voor deze overtredingen gedagvaard door de cao-partijen en moest zich vervolgens verantwoorden bij de rechter. De cao-partijen zijn door de rechtbank vandaag op alle punten in het gelijk gesteld, met als gevolg dat Ha-Sa Insaat over de gecontroleerde periode een forse nabetaling moet doen.

Reactie CNV Vakmensen
Gijs Lokhorst, bestuurder bij CNV Vakmensen en cao-onderhandelaar voor de bouw, is blij met de uitspraak van de rechtbank in Groningen. “Dit past helemaal binnen onze strijd tegen oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Gelijk werk is gelijk loon, dat is het uitgangspunt. Naleving van de cao voor de bouwnijverheid is nu en de komende tijd speerpunt van ons beleid.”

Bron: CNV Vakmensen, 10 december 2012

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek