loading
views

Poolse werknemers Eemshaven krijgen gelijk loon voor gelijk werk

Poolse werknemers Eemshaven krijgen gelijk loon voor gelijk werk

De FNV heeft voor de Poolse werkers in de Eemshaven, die werken aan de bouw van de RWE/Essent kolencentrale, een onderhandelingsresultaat tegen onderbetaling behaald met de directie van Remak, een groot Pools installatiebedrijf.

Als de Raad van Bestuur van Remak instemt, krijgen de 800 Poolse Remak werknemers in de Groningse Eemshaven binnenkort het cao-loon uitbetaald waar zij recht op hebben. Daarnaast krijgen zij vakantie- en avondtoeslagen uitbetaald en de ADV-dagen in tijd uitgekeerd.

Kort geding
Op 27 augustus 2012 diende het kort geding tegen Remak namens Poolse leden van FNV die daar werken.

Polen recht op cao loon
Masja Zwart, bestuurder FNV Eemshaven: “Onder druk van de rechter is Remak tijdens het kort geding opnieuw met ons in overleg gegaan. Afhankelijk van hun functie krijgen de Remak-werkers 5 tot 20 % meer salaris.”

Aanpak oneerlijke concurrentie
Elk Europees bedrijf mag over de grenzen aan het werk, met medeneming van eigen personeel. Masja Zwart: “In principe is daar niets mis mee. Omdat er in de Europese Detacheringrichtlijn geregeld is dat de lidstaten hun eigen basisarbeidsvoorwaarden mogen hanteren om verdringing te voorkomen. In de praktijk zien wij echter dat zo’n tien procent van de bedrijven niet voldoet aan het wettelijke minimumloon. Deze bedrijven worden bij controles aangepakt door de Arbeidsinspectie. Zo’n zeventig procent van de bedrijven die wij controleren betaalt wel het wettelijk minimumloon, maar niet het wettelijk verplichte cao-loon. Dat scheelt al snel dertig tot veertig procent. Hiermee zijn deze bedrijven dus vele malen goedkoper dan de Nederlandse ‘cao bedrijven’, en ontstaat oneerlijke concurrentie. Dat was nu juist wat we met de richtlijn wilden voorkomen. En dan worden door buitenlandse aannemers vaak ook nog kosten voor logies ingehouden op het salaris van de buitenlandse arbeidskrachten.”

Arbeidsinspectie laten controleren – hoofdaannemer verantwoordelijk stellen voor onderaannemers
FNV wil dat de arbeidsinspectie gaat controleren op de naleving van de wet. En dat de hoofdaannemer aansprakelijk is voor overtredingen van zijn onderaannemers. Volgens FNV is dit zo’n twee jaar geleden in Noorwegen ingevoerd, en zijn sindsdien de problemen met ontduiking en oneerlijke concurrentie daar praktisch verdwenen.

Bron: FNV Bondgenoten, 28 augustus 2012

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek