loading
views

Nieuwe Ziektewet waarschijnlijk niet door Eerste Kamer

Volgens het FD is de kans klein dat zieke uitzendkrachten vanaf 1 januari 2013 worden geconfronteerd met een aanscherping van de Ziektewet.

De nieuwe Ziektewet is vlak voor het zomerreces door de Tweede Kamer behandeld en wordt op 25 september – dus na de verkiezingen – in de Eerste Kamer behandeld. De kans is groot dat verkiezingen en kabinetsformatie de opstelling van de senaat beïnvloeden en de wet niet aangenomen zal worden. Naast SP, PvdA en PVV keren nu ook GroenLinks en de eenmansfractie van Jan Nagel zich tegen het wetsvoorstel. Samen zijn zij goed voor een meerderheid in de senaat.

Bezuiniging van 270 mln
In de nieuwe ziektewet verliezen zieke uitzendkrachten en werklozen – die tot 35% worden afgekeurd – hun recht op een uitkering. En de groep die wel een uitkering krijgt wordt eerder dan nu het geval is gekeurd. Wie deels kan werken komt in een ziektetraject waarbij het UWV in samenwerking met de uitzendbranche op zoek gaat naar passend werk. De bezuiniging moet tot jaarlijks € 270 mln opleveren.

Volgens het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) is het echter maar de vraag of de financiële prikkel voor zieke flexwerkers en werklozen wel werkt. Cruciaal voor een geslaagde re-integratie is volgens het SCP de relatie met de werkgever.

Bron: FD, 27 augustus 2012

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek