loading
views
0 reacties
Hannah Hebly

Wat verwacht je van een vestigingsmanager?

Hannah Hebly is marketingcommunicatie adviseur bij ARTRA Arbeidsmarkttrainingen / Trecens training en advies. Zij schrijft voor FlexNieuws columns vanuit haar rol bij ARTRA. X

Wat verwacht je van een vestigingsmanager?

Wat houdt de functie in? Vacatureteksten brengen vaak de clichés van het vak naar voren en als het om vestigingsmanagers binnen de flexbranche gaat, ziet het rijtje vereisten er meestal zo uit:

  1. is ondernemend;
  2. heeft strategisch en commercieel inzicht;
  3. heeft zijn/haar sporen verdiend binnen de commerciële arbeidsbemiddeling;
  4. kan goed omgaan met een grote dosis verantwoordelijkheid en de daarmee gepaard gaande stress;
  5. is bovendien in staat zijn/haar team op positieve wijze te motiveren én te enthousiasmeren met als doel de beoogde successen te behalen.

Een mond vol, maar na een paar vacaturesites te zijn afgestruind, lees je dit soort functieomschrijvingen alsof die eigenschappen afzonderlijk niet zoveel voorstellen. Dit zou echter wel een zeer voorbarige aanname zijn. Laten we dan ook eens de zwaartekracht van deze eigenschappen onder de loep nemen. Komt hier de verwachting die men heeft van vestigingsmanagers naar voren?
Waar anders dan bij een professionele opleider voor de flexbranche, kunnen wij achterhalen wat ‘de gemene deler’ onder vestigingsmanagers daadwerkelijk inhoudt? Interessanter eigenlijk nog is het om de studenten van een dergelijke opleider te interviewen over de toegevoegde waarde van de opleiding die zij volgen.

We benaderden, in samenspraak met opleider ARTRA Arbeidsmarkttrainingen, de studenten van de opleiding Middle Management Arbeidsmarkt (afgekort: MMA). Deze opleiding is specifiek bedoeld voor (aankomende) vestigingsmanagers en maakt tevens onderdeel uit van de tweejarige post-HBO opleiding Bedrijfskunde voor de Arbeidsmarkt. Tijdens de opleiding krijgen de studenten in 5 modules (Management Drives, Management & Organisatie, Management & Financiën, Management & Marketing, Management & Human Resources) inzicht in de belangrijkste basisthema’s waar je als manager in de personeelsbemiddeling mee te maken hebt. Aan de hand van de Management Game wordt de theorie als een rode draad door de opleiding heen naast de praktijk gehouden. Het praktisch resultaat is een eigen vestigingsplan.

Naomi Lonwijk
Interview met Naomi Lonwijk en Daniel Mulder
We spraken op 20 juni met Naomi Lonwijk, vestigingsmanager bij Regiotechniek en Daniel Mulder, senior consultant bij DeGraaf Technisch Personeel over hun motivatie om de opleiding te volgen. We vroegen ook hun mening over de toegevoegde waarde van de opleiding.

Wat was jouw motivatie om te beginnen aan deze opleiding?
Naomi: “Ik ben in 2007 afgestudeerd op Personeel&Arbeid. Daarna heb ik in de uitzendbranche gewerkt als intercedent en vervolgens als manager. Ik had toen eigenlijk nog geen ervaring als manager, daarom wilde ik kennis vergaren over de managementpositie om te testen of ik het nu goed doe. Daarnaast wilde ik sturing geven aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling.”
Daniel: “Ik wilde mezelf verbreden als persoon zijnde. Er zijn veel mensen op de opleiding die al manager zijn, terwijl ik nog consultant ben. In de toekomst wil ik ook manager worden. Ik vind de arbeidsmarkt een leuk vakgebied en wil hier ook zeker in verder.”
Daniel Mulder
Jij bevindt je nu in de eindfase van de MMA opleiding. Wat vind je tot nu toe in het algemeen van de opleiding?
Naomi: “Op zich heel erg leerzaam. Het geeft mij veel inzicht in hoe je de theorie die je hebt geleerd, toe kan passen in de praktijk. Daarnaast leer je ook hoe je een vestiging kan opzetten en sturen. Ik had deze handvatten echt nodig voor de praktijk, personeelsinstrumenten heb ik het dan over; motiveren en/of strategie intern toepassen.”
Daniel: “Ik vind dat ik zeker wat heb aan deze opleiding. In de 3,5 jaar dat ik mij in uitzendland bevind, heb ik bepaalde zaken geleerd, waar ik nog nooit theorie over had gehad. De theorie die behandeld wordt tijdens de opleiding MMA is een aanvulling op de praktijk en zorgt ervoor dat je op een andere manier naar de praktijk gaat kijken.”

Wat verwachtte je van de opleiding? Welke verwachtingen zijn wel of niet uitgekomen?
Naomi: “Mijn verwachting was om zoveel mogelijk tools en kennis te vergaren op het gebied van management en om een bedrijf zo efficiënt mogelijk te kunnen runnen. Ik wilde verbanden leren zien en kunnen opereren op lange termijn, kortom strategisch inzicht verkrijgen. Deze verwachtingen van de opleiding zijn uitgekomen. Ik zie nu een duidelijke koppeling tussen de theorie en de praktijk. Er zou in de les wel meer aandacht kunnen zijn voor individuele situaties om daar een analyse op los te laten.”
Daniel: “Mijn verwachting van de opleiding was om mijn kennis te vergroten. Deze verwachting is uitgekomen. Je leert gigantisch veel en wat ervan blijft hangen, dat moet na de opleiding maar blijken. Desalniettemin is het sowieso een aanvulling op mijn functioneren. Door de opleiding bekijk ik dingen op een andere manier. Onder meer weet ik bijvoorbeeld nu dat ik meer moet kijken naar samenwerking met andere consultants, om daarmee gezamenlijk doelen te verwezenlijken. Elkaar motiveren is wel iets wat ik heb meegekregen. De omzet blijft namelijk achter als je dat niet doet. Verder heb ik geleerd om in een groter geheel te denken. Deze eyeopeners heb ik gekregen vanuit de theorie.
Een mogelijke verbetering aan de opleiding zou zijn dat de praktijk wat meer wordt uitgediept. Oefeningen om jezelf beter te leren presenteren als manager bijvoorbeeld, zou wat mij betreft een suggestie ter verbetering zijn.”

Sluit volgens jou de stof als geheel nauw aan bij de dagelijkse praktijk van een vestigingsmanager?

Naomi: “Ja, ik denk het wel. Natuurlijk kun je nooit alles in een keer meteen goed toepassen. Het managen is een proces, de opleiding geeft je zeker tools voor op de lange termijn hierin. Door verbanden te leggen, zie je in de praktijk meer dingen terug in de dagelijkse processen.”
Daniel: “Probleem is dat ik nog niet in die rol zit, maar ik denk dat deze modules wel goed aansluiten bij de rol van een vestigingsmanager. Het is een volledige opleiding dus.”

Zijn er nog punten die je graag kwijt wilt?
Naomi: “Ik heb de contacturen met docenten wel echt als positief ervaren. We kregen altijd de mogelijkheid om vragen te stellen. De opdrachten werden regelmatig klassikaal besproken. De interactie maakte de lessen erg leerzaam.”
Daniel: “Managementdrives vond ik echt een heel leuk en een goed begin van de opleiding. Het was ook een toegankelijke manier om de medestudenten beter te leren kennen. Beetje gek was het ook, want je moest op een stoel gaan staan en zeggen hoe denk je over de andere personen; wat je eerste indruk van hen was. Het was heel toegankelijk, vreemd, maar wel leuk en iedereen deed mee.”

Wat opvalt in de interviews is dat Naomi en Daniël allebei mensen zijn met een drang naar meer kennis en kunde binnen het vakgebied en de branche van ‘arbeidsbemiddeling’. Kennis om op de lange termijn strategisch te kunnen plannen en acteren en kunde om hun personeel zodanig te kunnen begeleiden dat zij zich volledig in willen zetten voor de commerciële doelstellingen van de organisatie. Kortom: de vacatureteksten maken de juiste match; in een vestigingsmanager zoekt men een ondernemende kandidaat met commercieel en strategisch inzicht, een flinke trackrecord binnen de flexbranche en een verantwoordelijke en motiverende houding richting het personeel. Met deze opleiding zijn zowel Naomi als Daniël overtuigd dat zij de juiste stap voorwaarts hebben gezet richting excellent vestigingsmanagerschap. En wat betreft de unieke gemene deler onder vestigingsmanagers? Dat is duidelijk de passie voor het vak om mensen en organisaties op de juiste manier aan elkaar te verbinden!

Column: Hannah Hebly

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek