loading
views

Detacheerder Utges succesvol met Spaanse medewerkers

15 augustus 2012

Detacheringbureau verwelkomt de 50e Spaanse medewerker sinds september 2011.

Nederland heeft een groot tekort aan technici, en dat loopt alleen maar op. Volgens het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt komt Nederland in 2016 maar liefst 155 duizend technici tekort.

Bij Utges, een Rotterdams detacheringbureau dat voornamelijk uitvoerende technici bemiddelt, merken ze dat het steeds moeilijker wordt om zowel nationeel als internationaal geschikte medewerkers te werven. Het aanbod van Nederlandse technici loopt al jaren terug en ook het aanbod van technici uit Duitsland en de Oost-Europese landen droogt langzaam op. De meeste vakmensen daar zijn reeds aan de slag en doordat deze landen zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld hebben, kiezen medewerkers uit deze landen er ook steeds vaker voor om in eigen land aan het werk te gaan.

Spanje
Dit in tegenstelling tot Spanje. De Spaanse industrie heeft de laatste jaren enorme klappen opgelopen. Het werkeloosheidspercentage heeft inmiddels de 23% overschreden en onder jongeren ligt dit zelfs boven de 50%. Omdat de economische vooruitzichten slecht zijn en daarmee de kans op een baan nihil, zijn tegenwoordig steeds meer Spanjaarden, in tegenstelling tot voorheen, nu wel bereid om in het buitenland te gaan werken. Dit biedt goede kansen voor Nederlandse bedrijven. Over het algemeen zijn Spanjaarden goed opgeleid, hebben ruime ervaring en beschikken over een goede arbeidsmoraal.

Peter van Wijk, directeur Utges
Volgens directeur Peter van Wijk van Utges is het ondanks de meer dan 5 miljoen mensen zonder baan in Spanje, toch niet zo eenvoudig als het lijkt de geschikte kandidaten te vinden. Dit blijkt wel uit het feit dat er geen massale stroom op gang is gekomen van Spanjaarden naar Nederland en het betrekkelijk lage aantal bemiddelaars dat daadwerkelijk Spanjaarden aan de Nederlandse arbeidsmarkt aanbiedt. Hiervoor zijn een aantal redenen aan te voeren: Zo is kennis van de Spaanse cultuur en arbeidsmarkt onontbeerlijk. Je moet de juiste taal spreken en als bemiddelaar beschikken over een goed Spaans netwerk om de juiste kandidaten te kunnen bereiken en bovenal zul je moeten investeren in opleidingen om een juiste aansluiting met de Nederlandse arbeidsmarkt te bewerkstelligen. Na Bulgarije is Spanje namelijk het land binnen Europa waar de minste mensen een vreemde taal beheersen. Slechts 14% van de Spanjaarden spreekt bijvoorbeeld Engels. Daarnaast is er een hevige concurrentie van onze oosterburen Duitsland en de Scandinavische landen met Noorwegen als koploper, die al veel langer actief zijn in Spanje. De Spaanse achtergrond van Utges (de naamgever van het bedrijf is Spaans) draagt in grote mate bij tot het succes dat momenteel wordt geboekt in Spanje.

Utges start kantoor in Barcelona
Na een gedegen voorbereidingsperiode heeft Utges in 2011 een kantoor in Barcelona en de Spaanse site www.utges.es geopend. Utges is gespecialiseerd in het werven en selecteren van steigerbouwers. In september 2011 kwam de eerste groep van 11 Spaanse steigerbouwers aan en na een gedegen opleiding, waarbij iedereen zijn certificaten heeft behaald, zijn zij bij diverse opdrachtgevers aan het werk gegaan. De reacties van deze opdrachtgevers waren unaniem en ronduit positief, wat erin heeft geresulteerd dat onlangs de 50e Spaanse steigerbouwer door Utges mocht worden verwelkomd en inmiddels voor Hertel op een project in de Europoort aan het werk is gegaan. Voor aankomende projecten eind 2012 en 2013 is Utges nu in Spanje op zoek naar nog zo’n 50 extra steigerbouwers. Men heeft er goede hoop op dat ze ook deze klus daadwerkelijk gaan klaren. De mond op mond reclame van haar medewerkers in hun thuisland begint zijn vruchten af te werpen en op dit moment volgen bovendien nog een aantal kandidaten een stoomcursus Engels, die wanneer zij geslaagd zijn, ook zullen afreizen naar Nederland.

Bron: Persbericht Utges, 15 augustus 2012a>

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek