loading
views

ABU: “Flexibele schil belangrijke opstap naar vast contract”

ABU: “Flexibele schil belangrijke opstap naar vast contract”

14 augustus 2012

Tegen alle economische trends in groeit de vrachtwagenfabriek van Scania in Zwolle al twee jaar flink. Voor oktober worden opnieuw bijna tweehonderd nieuwe medewerkers geworven. Sinds mei 2010 groeide de organisatie ook al met ruim zeshonderd mensen. Vooral uitzendkrachten en uitkeringsgerechtigden die via de ‘flexibele schil’ van de organisatie vaak doorgroeien naar een vast contract.

De aanpak en het succes van Scania Production Zwolle was dinsdag aanleiding voor een werkbezoek van VVD-Kamerlid M. (Malik) Azmani aan de fabriek. Het belang van de flexibele schil en goede publiekprivate samenwerking in de regio stonden hierbij centraal. De samenwerking tussen Scania, uitzendorganisatie Randstad en UWV WERKbedrijf is een belangrijk onderdeel van het succes. Alleen al dit jaar konden hierdoor 92 uitkeringsgerechtigden aan de slag bij Scania in Zwolle, waarvan 84 met een ww-uitkering.

De fabriek in Zwolle – met nevenvestigingen in Meppel en Staphorst – zorgt voor 60 procent van de Europese productie van de oorspronkelijk Zweedse vrachtwagenproducent. Na economische tegenslag en krimp in 2008 is al sinds mei 2010 weer sprake van groei. Het aantal medewerkers groeide sindsdien met 624 tot circa 1600. Nieuwe mensen stromen vooral in via de inhouse uitzendorganisatie van Randstad. Na verloop van tijd krijgen veel uitzendkrachten een vast contract bij de fabriek. “Vorig jaar waren dat er zeventig. Binnenkort gaan we weer een groep overnemen van Randstad”, aldus HR-adviseur Marco de Boer van Scania.

De flexibele schil – waarin veel werknemers beginnen – is voor Scania belangrijk om de steeds snellere economische dynamiek op te kunnen vangen. Na krimp in 2008 kon de organisatie hierdoor snel weer herstellen en groeien. Door de afgelopen jaren sterk toegenomen samenwerking tussen de uitzendbranche en UWV WERKbedrijf zijn hierbij veel mensen met een uitkering aan werk geholpen. “Dat is grote winst”, stelt directeur Aart van der Gaag van (uitzend)brancheorganisatie ABU. “Bij Scania is te zien hoe goed dat in de praktijk werkt.”

De komende jaren moet ook de samenwerking met gemeenten verder op gang komen via een vergelijkbaar traject. Nu de uitzendbranche steeds meer (publieke) bemiddelingstaken richting arbeidsmarkt overneemt, ontstaat volgens Van der Gaag ook meer behoefte aan meer flexvriendelijke wet- en regelgeving. “Veel wet- en regelgeving is door de grote veranderingen op de arbeidsmarkt aan vernieuwing toe. Het kan niet zo zijn dat uitzendkrachten en uitzendorganisaties het slachtoffer worden van wet- en regelgeving die niet meegroeit met de wereld om ons heen”, aldus Van der Gaag.

Bron: ABU, 14 augustus 2012

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek