loading
views

Minimumloon en CAO voor werksters

12 augustus 2012

De PvdA, SP en GroenLinks hebben afgelopen zaterdag een oproep gedaan voor ‘gelijke rechten’ voor werksters ten opzichte van andere werknemers.

Werksters moeten in ieder geval gegarandeerd zijn van het minimumloon. Maar liever ziet Mariëtte Hamer van de PvdA nog dat een CAO wordt afgesproken, zodat werksters betere arbeidsvoorwaarden krijgen.

Volkskrant
De PvdA, SP en GroenLinks deden hun oproep naar aanleiding van een onderzoek van de Volkskrant, waaruit blijkt dat de positie van werksters bij particulieren in Nederland veel slechter is dan in andere Europese landen. In landen als België, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland zijn hulpen beter af, omdat ze daar dezelfde rechten hebben als andere werknemers.

Positie van Kamp
Minister Kamp reageerde dit voorjaar nog afwijzend op een petitie van FNV Bondgenoten, waarin de vakbond vroeg de positie van werksters gelijk te trekken met andere werknemers. Volgens Kamp zijn de bijbehorende werkgeversverplichtingen en administratieve lasten ‘te duur of te omslachtig’. Dit zou ten koste gaan van de werkgelegenheid, omdat mensen dan meer zelf thuis gaan doen of het werk verdwijnt meer in het zwarte circuit.

Regeling dienstverlening aan huis
De regeling dienstverlening aan huis is om werk aan huis uit het illegale circuit te halen. Particulieren kunnen maximaal drie dagen in de week iemand inhuren voor klussen in en rond het huis tegen tenminste het minimumloon, terwijl ze daarover niks hoeven op te geven en geen loonbelasting en premies hoeven te betalen.

Bron: BNR, 11 juni 2012

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek