loading
views

Management champignonbedrijf vast om uitbuiting

Rijksoverheid

7 augustus 2012
Drie managers van het champignonbedrijf Prime Champ in Venlo zijn dinsdag aangehouden omdat het vermoeden bestaat dat Poolse werkneemsters worden uitgebuit. De verdenking is dat er wordt onderbetaald, te lange werkdagen worden gemaakt en vrijwel geen vrije dagen worden gegeven. De verdenking is ook dat de werkneemsters een deel van hun loon verplicht moeten afstaan voor huisvesting, eten en verzekeringen.

Bij het bedrijf Prime Champ werken enkele honderden pluksters, hoofdzakelijk Poolse vrouwen. Het is een strafrechtelijk onderzoek naar arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrift. Onder arbeidsuitbuiting wordt verstaan een vorm van mensenhandel waarbij financieel gewin voorop staat. Er wordt misbruik gemaakt van mensen die in een afhankelijke, kwetsbare positie zitten.

Onderzoek
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft tijdens de doorzoekingen op de productielocaties controles uitgevoerd. De directie Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW heeft de arbeidsomstandigheden beoordeeld. Ook de politie, regio Limburg Noord, verleende ondersteuning.

Bron: Inspectie SZW, 7 augustus 2012

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek