loading
views

Groenlinks wil een maatschappelijk uitzendbureau

7 augustus 2012

Groenlinks wil dat iemand die zelf niet aan de slag komt, wordt ondergebracht bij een soort maatschappelijk uitzendbureau waarin gemeenten en werkgevers samenwerken.

Dit is het plan dat GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap vandaag lanceert.

Nieuwe wet “Werk en Zekerheid”
Groenlinks wil drie bestaande regelingen samenvoegen tot één Wet Werk en Zekerheid zodat jonggehandicapten, mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap en werklozen een beter perspectief op een baan krijgen. Tegelijk krijgen gemeenten de slagkracht die nodig is om werkzoekenden waar nodig te ondersteunen.

Maatschappelijk uitzendbureau
De nieuwe Wet Werk en Zekerheid combineert de Wajong, de Wet Sociale Werkvoorziening en de Wet Werk en Bijstand en schrijft voor dat gemeenten met iedereen die langer dan één jaar werkloos is afspraken maken over scholing, begeleiding naar werk of aangepast werk. Wie zelf niet aan de slag komt, wordt ondergebracht bij een leer-werkbv, een soort maatschappelijk uitzendbureau waarin gemeenten en werkgevers samenwerken. Mensen zijn bij de leer-werkbv in dienst, waarmee werkzekerheid wordt geboden. Hoewel er voldoende werk is, hikken werkgevers nu vaak aan tegen de risico’s van uitval en de kosten van extra begeleiding.

“Met de groeiende vergrijzing hebben we alle menskracht straks keihard nodig”, stelt Sap. “Daarom moeten we nu de omslag maken naar een samenleving waar iedereen een eerlijke kans op werk krijgt. Iedereen draagt graag bij, alleen zijn er voor de één meer drempels te overwinnen dan voor de ander. GroenLinks wil deze drempels met deze wet zo veel mogelijk wegnemen.”

Bron: Groenlinks, 7 juli 2012

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek