loading
views

FNV vraagt rechter Albert Heijn te dwingen percentage uitzendkrachten terug te dringen

25 april 2011

Vrijdag 27 april dient om 11.00 uur het kort geding dat vakbond FNV Bondgenoten tegen Albert Heijn (AH) heeft aangespannen.

Het geschil gaat om de afspraak dat AH in de distributiecentra het aantal uitzendkrachten drastisch zou verminderen. Afgezet tegen het totaal aantal vaste krachten ligt het huidige aantal uitzendkrachten tussen de 40 en 50 procent, terwijl AH heeft beloofd dat dit 23 procent zou worden.

Afspraak is afspraak
Marcel Nuyten, bestuurder FNV Bondgenoten: “In december 2010 legden werknemers van de AH-distributiecentra massaal het werk enkele dagen neer omdat ze onder andere meer vaste contracten eisten. We zijn nu anderhalf jaar verder en wat de werknemers in de distributiecentra betreft geldt ‘afspraak is afspraak’, 23 procent is 23 procent.”

Albert Heijn heeft maatschappelijke verantwoordelijkheid
Volgens FNV Bondgenoten heeft juist een concern als AH een maatschappelijke verantwoordelijkheid om meer mensen een volwaardige baan met perspectief te bieden. “Een tijdelijk contract betekent niet weten of je morgen nog werk hebt terwijl je vaste lasten gewoon doorgaan”, aldus Nuyten. “Een huis kopen met een tijdelijk contract is doorgaans onhaalbaar. Het begint meer op structureel aannamebeleid van AH te lijken, want ook in de AH-winkels worden vaste contracten massaal vervangen door kleine, tijdelijke parttime-contracten.”

Uitzendkrachten willen vast contract bij bedrijf waar ze werken
Uit een enquête die de bond in maart hield onder uitzendkrachten blijkt dat 75 procent liever een contract voor onbepaalde tijd wil bij het bedrijf waar ze werken. Als dat niet kan, dan willen ze een vast contract bij het uitzendbureau. Nuyten: “Uiteindelijk zit het in de mens verankerd: we hebben allemaal behoefte aan zekerheid.”

AH heeft distributiecentra in Geldermalsen, Nieuwegein, Pijnacker, Tilburg, Zaandam en Zwolle. De zes centra bevoorraden in totaal zo’n 800 AH-winkels. Bij de distributiecentra werken in totaal circa 3.000 vaste krachten en zo’n 1.500 werknemers op flexibele basis of uitzendbasis.

Bron: FNV Bondgenoten, 25 april 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek