loading
views

STAF veiligheidsbulletin ArboFlexFlits voor intercedenten

2 april 2012

STAF heeft een online veiligheidsbulletin ontwikkeld, speciaal voor intercedenten, ArboFlexFlits

Daarmee worden intercedenten geholpen om veilige arbeidsomstandigheden te checken voor uitzendkrachten.

Stichting Arbo Flexbranche (STAF)
STAF meldt dat ruim 70% van de uitzendkrachten is voorgelicht over veilige arbeidsomstandigheden. In 2012 staat de doorgeleidingsplicht centraal. STAF heeft om de intercedenten in hun werk te ondersteunen naast de bestaande checklists vier nieuwe Arbo checklists voor de sectoren, een webgame voor uitzendkrachten en een eigen online veiligheidsbulletin ArboFlexFlits ontwikkeld.

Preventie loont
Een uitzendkracht die goed is voorgelicht en doordrongen van het belang van veilig werken, zal minder snel betrokken zijn bij een ernstig ongeval. Goede voorlichting heeft daarnaast ook invloed op de productiviteit en de motivatie van uitzendkrachten. Preventie loont!
Voordat een uitzendkracht aan de slag gaat, moet hij weten met welke arbeidsrisico’s hij te maken krijgt en hoe hij daarmee moet omgaan. Wanneer de inlener geen Arbo document levert om de uitzendkracht voor te lichten, bieden de Arbo checklists uitkomst, blijkt uit het aantal gedownloade checklists op de website van STAF.

Vier nieuwe Arbo checklists
Het gebruik van de checklists heeft geleid tot een poll, waarin aan de uitzendondernemingen de vraag werd gesteld: ‘Als u mocht kiezen, voor welke sector of beroepsgroep zou u dan willen dat STAF een nieuwe Arbo checklist ontwikkelt?’. De uitkomsten hebben geleid tot vier nieuwe Arbo checklists voor sectoren:
1. Bouw
2. Horeca
3. Metaal
4. Land- en Tuinbouw

Met behulp van inhoudsdeskundigen zijn de meest voorkomende risico’s in kaart gebracht. Inleners in die sectoren kunnen zo aangeven wat relevant is om te weten voor aanvang van het werk van de uitzendkracht. De risico’s op de werkvloer kunnen nu nog specifieker bij de inlener achterhaald worden. Daardoor kan de uitzendkracht beter voorbereid aan de slag.

Toch onderschatten mensen risico’s. Mij gebeurt toch niets. Uitzendkrachten zijn zeker geen uitzondering. En dat terwijl zij juist vaak van baan wisselen. Ze krijgen dus steeds te maken met nieuwe arbeidsomstandigheden.

Webgame Jouw werk jouw veiligheid
Hoe houd je ze scherp en alert? Beeld zegt meer dan duizend woorden! Daarom heeft STAF een webgame ontwikkeld.
> Lees meer over de webgame

Op een luchtige wijze krijgen uitzendkrachten beelden uit de praktijk te zien. Ze kunnen kiezen uit vijf verschillende sectoren: bouw, horeca, industrie, land & tuinbouw en transport & logistiek. Opdracht bij elk beeld: vind het ‘gevaar’. Het zet de uitzendkrachten op een leuke, snelle en laagdrempelige manier tot nadenken over de (on)veiligheid van verschillende praktijksituaties en vergroot zo de bewustwording.

Voor zowel uitzendkrachten als uitzendbureaus is het belangrijk dat er veilig en gezond gewerkt wordt in de uitzendbranche. STAF helpt hierbij door beide doelgroepen van informatie en tips te voorzien.

Informatie voor intercedenten
Daarom nu ook een online veiligheidsbulletin, speciaal voor intercedenten! Omdat zij onmisbaar zijn als het gaat om veilig en gezond werken in de uitzendbranche. Zij zorgen er immers voor dat informatie over arbeidsomstandigheden van de inlener terecht komt bij flexwerkers, zij lichten hen voor en wijzen ze op het belang van veilig werken. Tegelijkertijd stimuleren ze inleners om voldoende informatie te leveren, uitzendkrachten goed in te werken en ze te voorzien van goede persoonlijke beschermingsmiddelen.
Intercedenten zijn volgens STAF de cruciale schakel tussen uitzendonderneming, uitzendkracht en inlener, de ambassadeur van de veiligheid.

Bron: STAF, 2 april 2012

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek