loading
views
0 reacties
Ruud van Megen

Verbetering van het beurssentiment voor Randstad, USG en Brunel

Technisch analist en beurssystematicus Ruud van Megen schrijft voor FlexNieuws een periodieke column over de ontwikkeling van de beurskoersen van de Nederlandse uitzenders. Hij schrijft ook columns voor Beursplaza en is directeur van Van Megen Trading, een dienst die twee beurshandelssystemen verhuurt aan een groeiende cliëntèle. In de loop der jaren heeft Van Megen handelssystemen ontwikkeld op basis van technische analyse, (tijds)berekening en patroonherkenning. Deze systemen zijn vanaf 2006 en 2008 voor particuliere beleggers beschikbaar gekomen via twee dagelijkse beursdiensten: AEX Systematisch (korte termijn) en Casino Royale (middellange termijn). X

21 februari 2012

Column Ruud van Megen

Verbetering van het beurssentiment

Vorige week kwam Randstad met de cijfers over 2011. Voorafgaand aan die cijfers was de koers van onze grootste uitzender binnen een aantal weken, om precies te zijn vanaf 25 november 2011, met bijna 50 % opgelopen. Dit procentueel enorme herstel kwam echter na een nog veel grotere val van de koers in 2011, dus voor buy-and-hold beleggers in Randstad is het enige nieuws van de laatste jaren dat het aandeel wilde ritten maakt, en dat de belegger die er niet veel naar omkijkt, aan het eind van het jaar maar weer moet afwachten of het deel van het vermogen dat in Randstad zit, verdubbeld is, verdrievoudigd, of juist gehalveerd. Al deze uitslagen zijn er in de afgelopen vijf jaar te zien geweest.

Randstad: de cijfers over 2011

De cijfers van Randstad afgelopen week vielen in een trend in het aandeel waarin het vanaf een dieptepunt van 20 Euro per aandeel op was gelopen naar 29 Euro, om vervolgens richting de cijfers iets van die winst terug te gaan geven. De cijfers vielen niet goed, de markt had er meer van verwacht. De dagen na de cijfers veranderde die perceptie echter weer; de flinke daling in Randstad werd aangegrepen door beleggers om toch weer inkopen te doen.

Hoe moeten we de cijfers beoordelen? Robert-Jan van de Kraats, Chief Financial Officer, signaleert in Europa een trend die afwijkt. Hij meldde onder andere dat het zogeheten blue collar-segment goed liep, maar het professionele segment niet, in tegenstelling tot de gang van zaken in de Verenigde Staten. In Europa was de brutomarge 18,3% over het vierde kwartaal, omdat blue collar lagere marges kent dan professionals, aldus de CFO. Wel gaf hij aan dat de trend bij de brutomarges op kwartaalbasis stabiel was.

In de outlook meldt Randstad een groei van 6% in januari in Duitsland, maar dat is volgens Van de Kraats vooral een gevolg van een prijseffect dat verband houdt met nieuwe afspraken in de collectieve arbeidsovereenkomst in Duitsland.

Vooral positief over de VS

In de Verenigde Staten is de trend duidelijk opwaarts met een groei van 13% in januari tegen 8% in december en 5% in oktober. Het professional-segment liet in januari een groei van 15% zien. het vorig jaar overgenomen SFN groeide 6%. Als we dat vergelijken met Nederland en Frankrijk, wordt te meer duidelijk dat de Verenigde Staten momenteel er veel beter op staan. Nederland liet in januari een daling zien van 2% en Frankrijk zelfs 3,5% vergeleken met een vlak cijfer voor de totale omzet in januari van dit jaar. Randstad merkt in het persbericht wel op dat december en januari een vakantie-effect kenden.

Impairment

Randstad boekte over het vierde kwartaal een nettoverlies van EUR16,5 miljoen als gevolg van een zogeheten non-cash impairment op goodwill van EUR125 miljoen. Deze impairment houdt verband met ontwikkelingen in met name Spanje en het Verenigd Koninkrijk die onder de verwachtingen bleven. Deze operaties zijn indertijd meegekomen met de overname van Vedior waar een goodwill voor is betaald, die gebaseerd is op toekomstige winstverwachtingen. IFRS schrijft voor dat als deze niet worden waargemaakt een impairment moet worden genomen.

De winst voor aftrek van rente, belastingen en amortisatie en voor reorganisatiekosten en eenmalige posten, de zogeheten onderliggende EBITA, kwam uit op EUR163,3 miljoen tegen EUR161,5 miljoen een jaar eerder. Analisten gingen vooraf uit van EUR174 miljoen. De omzet steeg autonoom 2% naar EUR4,378 miljard tegen EUR3,891 miljard over het vierde kwartaal van 2010. Analisten verwachtten hier EUR4,386 miljard. De brutomarge lag in de prognoses op 18,6%.

Analistenadviezen

In de financiële wereld zijn er fundamentele analisten en technische analisten. De fundamentele analisten die Randstad volgen, waren over de outlook goed te spreken, maar vonden de brutomarge onder verwachting. Marc Zwartsenburg van ING Research houdt het op een koop-aanbeveling, Teun Teeuwisse van ABN AMRO houdt het bij een houden-advies. Ik kijk zoals bekend met een technische en kwantitatieve blik naar aandelen. Sinds een koersniveau van Euro 21,00 ben ik geïnteresseerd geraakt in Randstad en het aandeel kan dan ook in portefeuille zijn bij klanten die betalen voor mijn adviezen, omdat ik zulks heb geadviseerd. Zelf heb ik het aandeel niet in portefeuille.

De grafiek van Randstad

Waarom ben ik het kopen van Randstad gaan adviseren in 2011, toen het aandeel de prijszone 21 raakte? Een kwantitatief analist maakt berekeningen op basis van koersen in het verleden, en uit de berekeningen rollen steun- en weerstandsniveaus. Tussen 21 en 22 Euro was er een dergelijk niveau voor Randstad. Zoals het is gegaan, is Randstad wel verder gedaald, maar ook weer opgeveerd, en per saldo een tijdje blijven hangen in deze prijszone, om er dit jaar opwaarts uit te breken. Kijkt u eerst mee naar de daggrafiek.

Randstad: daggrafiek 20-2-2012
Klik voor een grotere afbeelding

U ziet hier dat in oktober 2011 een topje is neergezet, gemarkeerd met de groene I, dat in februari 2012 opwaarts is uitgenomen. De koers heeft zich vervolgens weten te handhaven boven deze oude top, met als uitzondering de koersvorming rond de cijfers. U ziet een rode ‘5’ staan, dit is onderdeel van de methode van de Amerikaanse analist Thomas DeMark om objectief een trend ‘uit te tellen’. Staat er een rode 13, dan kan dat een signaal zijn dat winstnemingen de overhand kunnen krijgen, en in dat geval is het voor een investeerder duidelijk dat het investeringsklimaat inmiddels te optimistisch is geworden. Zoals bekend, wanneer iedereen mee wil gaan doen, wordt het gevaarlijk op de beurs en wanneer iedereen bang is, moet de investeerder naar koopjes zoeken.

U ziet verder de Relatieve Sterkte Indicator onder de grafiek meelopen. Deze indicator is sterk afgekoeld tijdens de recente daling, en is daarbij lager gekomen dan bij een eerdere koersbodem. Bij deze koersbodem was de indicator hoger, terwijl de corresponderende koers van Randstad juist veel lager was. Dit verschijnsel noemen we in de technische analyse een positieve reversal. Bij het investeren zijn er geen zekerheden, maar op dit moment geeft deze divergentie tussen indicator en koers een potentie omhoog tot boven de huidige top in Randstad. Wat dit ons vertelt is dat momenteel grotere correcties best mogelijk en denkbaar zijn, maar dat het investeringsklimaat in het grotere plaatje nog goed is. De koek is nog niet op.

Randstad weekgrafiek 17-2-2012

Klik voor een grotere afbeelding

Kijken we naar de weekgrafiek, dan wordt het beeld van een op dit moment stijgende trend bevestigd. In dit grotere plaatje is de opwaartse trend nog pril, maar desondanks is het risico van de aankoop van Randstad voor een investeerder nu uiteraard al een stukje groter dan bij de berekende koerszone tussen 21 en 22 Euro. Ik zou een instap nu alleen nog adviseren met een strakke stoploss in de buurt van de top van oktober afgelopen jaar in de buurt van de 27 Euro. Randstad is daar tijdelijk even onder geweest en dat ‘mag’, maar wanneer het aandeel er weer te ver onder daalt, is dat geen goed teken. U ziet dat we in het nog grotere plaatje met Randstad in een neerwaartse trend ons bevinden, en die trend kan weer hervat worden. Vandaar dat beleggers in Randstad op hun pappenheimers moeten letten.

Op het moment dat ik dit artikel schrijf, op 21 februari, maakt het ING Economisch Bureau bekend dat het een krimp van de Nederlandse flexmarkt verwacht met 5 %, vooral door teruglopende vraag naar uitzendkrachten in de industrie. Dit zal voor mensen die werkzaam zijn in de flexmarkt niet als een verrassing komen, want deze trends worden al langer ‘gevoeld’ in de markt. Op zich houd ik als belegger met dit soort soort fundamentele verwachtingen geen rekening. Wanneer namelijk het koersverloop anders aangeeft, zien we maar al te vaak dat achteraf dit soort verwachtingen te pessimistisch zijn gebleken. De koers loopt nogal eens vooruit op de economie, en dus kijk ik liever naar de koersen.

We maken nog een klein uitstapje naar USG People en Brunel, om te zien hoe de trends er daar voorstaan.

De grafieken van  USG People en Brunel

USG People: maandgrafiek 17-2-2012
Klik voor een grotere afbeelding

Van USG laat ik een maandgrafiek zien. U ziet dus het grootst mogelijk plaatje. Hierop is goed te zien dat USG het moeilijk heeft (gehad). De daling tot 2009 was fors, er was ook een herstel vanaf dat dieptepunt, maar zoals u ziet is USG vervolgens weer weg gezakt, en is de koers zelfs beneden het dieptepunt van 2009 gezakt. Daarmee heeft USG People zwakker gepresteerd als Randstad en Brunel. De vraag is echter of dat zo blijft. Al heel erg lang wordt USG genoemd als overnamekandidaat, en de koersperformance heeft het aandeel voor potentiële overnemers niet minder aantrekkelijk gemaakt. In de grafiek zijn twee zaken voor mij van belang: de nieuwe koersbodem ging gepaard met een ‘13’ in de maandgrafiek, en binnen de methodiek kan dit dus een trendommekeer betekenen, en dus een koopkans op een laag koersniveau – de hele bedoeling van beleggen. Tot nu toe is dat ook zo uitgepakt, maar natuurlijk is er een ‘maar’. Ten eerste bereikt een onderliggende waarde niet zo maar zulke lage koersen. Ten tweede ziet u dat de laatste daling voor een zogenaamde ‘setup’ heeft gezorgd binnen de methodiek. Dat gebeurt alleen wanneer het sentiment rond een aandeel unaniem slecht is, waardoor het aandeel regelmatig en zonder ophouden in koers daalt. Dit betekent dat iedere belegger in USG er rekening mee moet houden dat het herstel in de koers tijdelijk kan zijn. Op een zo regelmatige daling volgt namelijk normaal gesproken een nieuwe fase van dalingen, nadat de koers zich eerst hersteld heeft.

Ten overvloede, ik heb USG (nog) niet als belegging aanbevolen aan mijn cliënt1ele en heb zelf geen belang in de onderneming.

Brunel: weekgrafiek 17-2-2012
Klik voor een grotere afbeelding

Tot slot nog een blik op de beste uitzender ten beurze in de laatste jaren, Brunel. We zien hier momenteel hetzelfde trendbeeld als bij Randstad. Het verschil is natuurlijk dat Brunel nog een nieuwe all time high heeft gezet in het afgelopen jaar, maar die nieuwe ‘landmark’ kon niet vastgehouden worden. Het aandeel heeft bij de grote daling van augustus 2011 ook een forse klap gehad, maar is nu weer terug bij het koersniveau van het moment waarop de klap kwam. Daarbij is hetzelfde patroon gevormd als in Randstad: we hebben een cyclustop in het najaar van 2011 en inmiddels koersvorming daarboven. Ten bewijze ervan dat de onderliggende business nog steeds door de markt hoger wordt gewaardeerd dan die van Randstad, is bij Brunel de huidige cyclus wel alweer sterker dan bij Randstad. De eerste stijging vanuit het dieptepunt van 2011 was meteen regelmatiger en sterker, en de tweede stijging ook. Het fonds is wel behoorlijk aan de prijs met een koerswinstverhouding van 27, en dat gaat alleen maar goed wanneer de door analisten verwachte groei en winst en dividend voor 2012 en 2013 er ook komt.

Voor een investering in Brunel is het ideale moment al voorbij, net als voor de andere besproken aandelen. Net als bij Randstad moet een investeerder die nu nog wil instappen, goed letten op het niveau 27 Euro, de top van afgelopen najaar. Brunel mag daar niet significant onder zakken. Op dit moment is de trend nog omhoog, en een trend is een trend, tot het tegendeel bewezen wordt. Het uitzocht bij Brunel is op basis van de indicatoren: een nieuwe all time high.

Disclaimer: ik heb zelf geen belang in Brunel, noch is mijn clientèle zulks geadviseerd.

Conclusie

De trends in zowel Randstad, USG People als Brunel International, zijn op dit moment positief op de beurs, maar de koersen zijn al behoorlijk opgelopen. Het is goed mogelijk dat dit positieve sentiment nog door kan zetten, technisch zijn de voorwaarden daarvoor aanwezig. Maar een belegger koopt graag laag, en wat dat betreft zijn de ideale instappunten nu voorbij, en een stoploss moet goed bewaakt worden. De krimp die in de Nederlandse Flexmarkt over 2012 verwacht wordt door ING, hoeft geen grote invloed te hebben op de koersen, niet alleen omdat de business internationaal is, maar ook omdat het huidige nieuws in de koersen verwerkt is. Bovendien is de economie niet in die zin te voorspellen. 2012 zal ons ongetwijfeld nog gaan verrassen.

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek