"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Feestdagen 2016

Feestdagen 2016
Nieuwjaarsdag – 1 januari
Goede Vrijdag – de vrijdag voor Pasen, 25 maart 2016
Pasen: 27 en 28 maart
Koningsdag – 27 april
Bevrijdingsdag – 5 mei
Hemelvaartsdag – 5 mei
Pinksteren: 15 en 16 mei
Eerste en tweede Kerstdag – 25 en 26 december



Algemeen erkende feestdagen
Algemeen erkende feestdagen in de zin van de wet (Burgerlijk Wetboek) zijn: de Nieuwjaarsdag, de Christelijke tweede Paas- en Pinksterdag, de beide Kerstdagen, de Hemelvaartsdag, de dag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd en de vijfde mei. Van die wettelijke, algemeen erkende feestdagen worden alleen de christelijke feestdagen gezien als ‘zondag’. Dus alleen de christelijke feestdagen gelden als verplichte vrije dag. Op deze dagen zijn zowel overheidsinstellingen als het bedrijfsleven vrij en draaien publieke instellingen als ziekenhuizen en de spoorwegen meestal zondagsdiensten.

Koningsdag en Bevrijdingsdag
Koningsdag (27 april) is naast Bevrijdingsdag (5 mei) een nationale feestdag in Nederland.
Koningsdag is een verplichte vrije dag. Bevrijdingsdag is sinds 1990 aangewezen als een jaarlijkse nationale feestdag. Maar werkgevers hoeven alleen in lustrumjaren (2010, 2015, 2020, etc.) werknemers een vrije dag te geven.

In de CAO mag hiervan afgeweken worden. De Uitzend-CAO’s van de ABU en NBBU volgen de Feestdagen van het Burgerlijk Wetboek, behalve dat er geen recht is op doorbetaling als de feestdag op een zondag valt.

Goede Vrijdag
Goede Vrijdag is soms een (verplichte) vrije dag, afhankelijk van de CAO die van toepassing is.

Afspraken in de CAO
In de CAO staan de afspraken over de feestdagen en andere verplichte vrije dagen. In een CAO kunnen ook andere vrije dagen worden benoemd, bijvoorbeeld de vrijdag na Hemelvaartsdag. Dat is dus geen feestdag, maar een collectieve vrije dag. Hiervoor moet een werknemer dan een vakantie- of ADV dag inleveren.

Feestdagen voor uitzendkrachten
Uitzendkrachten die altijd op een zondag werken krijgen die dag dan toch niet doorbetaald. Goede Vrijdag is géén feestdag volgens de Uitzend-CAO’s.

Vrije dagen bij ABU en NBBU CAO
De Uitzend-CAO’s kennen geen verplichte vrije dagen. Als een uitzendkracht niet kan werken op de vrijdag na Hemelvaart, omdat de opdrachtgever gesloten is, zijn er verschillende mogelijkheden. Heeft de uitzendkracht een contract met uitzendbeding, dan hoeft hij niet te worden doorbetaald. Hij kan natuurlijk wel vakantiedagreserveringen opnemen. Voor contracten zonder uitzendbeding en zonder loondoorbetalingsverplichting geldt hetzelfde. Voor contracten met een loondoorbetalingsverplichting moet het uitzendbureau in principe ander werk aanbieden voor die ene dag als de uitzendkracht zich beschikbaar stelt voor arbeid. Heeft het bureau dat niet en wil de uitzendkracht geen vakantiedag opnemen, dan moet het loon die dag worden doorbetaald. Biedt het bureau wel passend ander werk aan, maar de uitzendkracht weigert dit, dan vervalt deze verplichting weer.

Bepaling vakantiereglement
Een oplossing voor dit soort discussies is het opnemen van een bepaling in het vakantiereglement dat volgens de CAO mag worden opgesteld. In deze bepaling moet dan vermeld worden dat de uitzendkracht geacht wordt een vakantiedag op te nemen als hij bij zijn reguliere opdrachtgever wegens bedrijfssluiting niet kan werken. Hiermee is dan ook gelijk het probleem opgelost van de bouwvakvakantie.

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.