loading
views

Kamp: in crisistijd afwijken van CAO

Rijksoverheid

28 november 2011

Volgens minister Henk Kamp van Sociale Zaken vereisen de economische omstandigheden dat bedrijven hun arbeidsvoorwaarden sneller dan nu mogelijk is, moeten kunnen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

Dispensatie­beleid
Begin 2012 wil Kamp volgens Het Financieele Dagblad met een voorstel komen tot aanpassing van het huidige ‘dispensatie­beleid’. De plannen zullen vrijwel zeker de macht van sociale partners inperken van wie centrale afspraken over loonsverhogingen, scholing of pensioen nu vrijwel ­automatisch algemeen verbindend worden verklaard door de overheid. Daarmee gelden die ­afspraken soms wel tot vijf jaar lang voor alle bedrijven die binnen een sector vallen, ook al zijn ze geen partij bij CAO-onderhandelingen.

AVV
Kamp kondigt ook aan dat hij CAO’s pas algemeen verbindend zal verklaren als daarin een actieplan staat om mensen langer inzetbaar te houden, zoals afgesproken in het pensioen­akkoord. Zet dat onvoldoende zoden aan de dijk dan overweegt de minister CAO’s ook echt inhoudelijk hierop te toetsen.

Bron: FD, 28 november 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek