loading
views

ABN AMRO: Vooruitzichten voor uitzendbureaus zijn voor het komende jaar verslechterd

22 november 2011

De vooruitzichten voor uitzendbureaus, detacherings-bedrijven en arbeidsbemiddelaars zijn voor het komende jaar duidelijk verslechterd.

“Nieuwe teruggang in markt voor human resource”

ABN AMRO: “In de eerste helft van dit jaar is het herstel van de uitzendbranche na de recessie alweer vertraagd. Teruggang in de uitzendbranche is meestal een indicatie voor een aankomende vertraging van de economie en de arbeidsmarkt. En inderdaad is de Nederlandse economie in het derde kwartaal op kwartaalbasis licht gekrompen. Een nieuwe recessie is hierdoor vrijwel onvermijdelijk.

De gestage daling van de werkloosheid is in de zomer omgeslagen en momenteel neemt deze weer toe. Het bedrijfsleven en de overheid maken zich op voor nieuwe bezuinigingen en ontslagrondes. Voor de markt voor human resources zijn dit slechte tekenen. Want bedrijven en overheden bezuinigen in eerste instantie op hun flexibele schil van arbeidskrachten: het werkterrein van human resource dienstverleners.”

“Flexibilisering zorgt voor andere verhoudingen arbeidsmarkt”

ABN AMRO: “Tijdens de meest recente recessie is de werkloosheid – tegen de verwachtingen in – veel minder hard gestegen dan in vorige recessies. Voor het eerst was de verklaring (voor een deel) te vinden in de flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt. Van verschillende kanten luidde de conclusie dat de gevolgen van de recessie zijn opgevangen door de groeiende groep van zzp’ers. De zelfstandigen zonder personeel hebben hun opdrachten zien dalen en veel hebben hun uurtarief moeten verlagen.”

> ABN AMRO Zakelijkedienstverlening Sectormonitor November 2011

Bron: ABN AMRO Sectorrapport, november 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek