loading
views

Kamer wil misbruik arbeidsmigranten actiever tegengaan

10 november 2011

De Tweede Kamer wil meer doen om illegale praktijken met Oost-Europese arbeidsmigranten tegen te gaan. Dat bleek dinsdag in een debat over het parlementair onderzoek van de commissie ‘Lessen uit recente arbeidsmigratie’.

In september deed de commissie al voorstellen over de aanpak van huisvestingsproblemen en uitbuiting door uitzendbureaus. Hoewel PvdA, CDA, SP en GroenLinks vragen om maatregelen, pleit de VVD juist voor eigen verantwoordelijkheid van de migranten.

Aanpak huisjesmelkers
PvdA-Kamerlid Martijn van Dam heeft aangekondigd volgende week met een plan te komen voor een hardere aanpak van huisjesmelkers. SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil herinvoering van de verplichte werkvergunning voor alle Oost-Europeanen. Op dit moment is alleen voor Bulgaren en Roemenen een vergunning nodig. Minister Kamp wil dit zo laten tot 2014. Daarna geldt volgens EU-regels vrij verkeer voor alle Oost-Europeanen.

Arbeidsinspectie
Tofik Dibi (GroenLinks) wil dat de Arbeidsinspectie meer mankracht krijgt en gaat samenwerken met CAO-partijen, om uitbuiting en verdringing van Nederlandse werknemers tegen te gaan.

Meldplicht
Eddy van Hijum (CDA) maakt zich zorgen over het groeiend aantal Oost-Europeanen dat een beroep doet op de sociale zekerheid in ons land. Ook maakt hij zich zorgen over zogenaamde ‘schijnzelfstandigen’, die onder de prijs werken. Hij pleit voor een meldplicht voor buitenlandse zzp’ers.

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek