loading
views

FIOD: medewerker uitzendbureau aangehouden

Logo Minfin7 november 2011

Aanhoudingen voor fraude met inkomstenbelasting.

De FIOD heeft op dinsdag 1 november vier mensen aangehouden op verdenking van omvangrijke fraude met inkomstenbelasting. De hoofdverdachte in het onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket werd aangehouden op Schiphol. Hij stond op het punt af te reizen naar Curaçao, waar vermoedelijk een deel van het fraudegeld op een bankrekening is gezet.

De hoofdverdachte is vrijdag 4 november voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zutphen en voor 11 dagen in bewaring gesteld. Twee medeverdachten zijn in vrijheid gesteld in afwachting van verdere strafvervolging. Een vierde verdachte, die een straf uitzit, werd in de gevangenis gehoord. Het betreft drie mannen en een vrouw, in leeftijd variërend van 28 tot 58 jaar.

De verdachten hebben honderden valse aangiften inkomstenbelasting gedaan voor c.q. namens buitenlanders die enige tijd in Nederland werkten, onder wie Hongaren, Polen en Tsjechen. De personalia van de buitenlanders zouden zijn geleverd door één van de verdachten, die werkzaam is bij een uitzendbureau. De buitenlanders zelf wisten niet dat hun gegevens gebruikt werden.

De valse aangiften leidden tot hoge teruggaven inkomstenbelasting waar verdachten geen recht op hadden. In totaal is bijna 700.000 euro onterecht teruggevraagd van de Belastingdienst. Hiervan is ruim 270.000 euro daadwerkelijk uitbetaald op de een bankrekening van een van de verdachten.

De FIOD heeft in deze zaak drie woningen doorzocht in Zwolle en Apeldoorn. Daarbij is administratie in beslag genomen. Op Curaçao zijn twee personen gehoord.

Bron: Ministerie van Financiën, 7 november 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek