loading
views

Interim professionals: overheid grootste opdrachtgever

27 september 2011

Interimpuls heeft onderzoek laten doen naar de opdrachtenportefeuille van interim professionals, de tarieven en de opdrachtgevers.

Het onderzoek laat zien dat de opdrachtenportefeuille in de eerste helft van 2011 5,5% is gegroeid. De tweede helft van 2010 liet nog een groei zien van 15%.

Interimmers: 11% marge voldoende
De gemiddelde marge, die aan de intermediar wordt betaald, is 20%. De interim professionals vinden de marge voor de intermediair te hoog, zo blijkt uit het onderzoek. Ze vinden 11% een meer passende vergoeding.

Minder groei
De opdrachtenportefeuille van de zzp’er, actief in de zakelijke dienstverlening, is in het afgelopen half jaar met 5,5% toegenomen. De echte groei lijkt er daarmee uit. want in de tweede helft van 2010 was de groei nog 15%. Gemiddeld had de interim professional voor 57% van de tijd een betaalde opdracht.

30% zzp’ers overwoog in H1 vast dienstverband
Onderling zijn er grote verschillen; zo hebben oudere zzp’ers en zzp’ers actief in Communicatie & PR en Algemeen Management veel minder opdrachten dan gemiddeld. 30% van alle zzp’ers heeft het afgelopen half jaar overwogen over te stappen naar een vast dienstverband.

Overheid grootste opdrachtgever, behalve voor IT-projecten
De publieke sector is de grootste opdrachtgever voor de hoogopgeleide zelfstandige professional. In de tweede helft 2010 was dit nog het MKB. Alleen ICT-professionals vinden minder werk bij de overheid omdat grote IT-projecten worden uitgesteld.

Tarieven 6% gestegen in H1 2011
De tarieven zijn in het eerste helft van 2011 voor het eerst weer gestegen met 6%. Daarmee zijn de tarieven weer op het niveau van begin 2010. De verwachting is echter dat de tarieven komende periode weer licht zullen dalen.

Grootbedrijf maakt meest gebruik van intermediairs
Het onderzoek toont aan dat het grootbedrijf (meer dan 500 fte) de zzp’er de hoogste tarieven betaalt. De overheid betaalt 5% en het MKB 6% minder dan het grootbedrijf. Vergeleken met het MKB en de publieke sector maakt het grootbedrijf het meest gebruik van intermediairs.

Bekijk meer uitkomsten van het onderzoek op Interimpuls.nl.

Bron: Interimpuls, september 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek