loading
views

Zzp-monitor Myler: Hoogopgeleide zzp’er houdt rekening met recessie

Myler

26 september 2011

54% van de zelfstandig ondernemers in de zakelijke dienstverlening en de ICT verwacht dat onze economie in 2012 in een recessie belandt. Zo blijkt uit onderzoek van de ZZP-monitor van Myler.

Veel minder opdrachten
Als het minder gaat met de economie, ondervindt de zzp’er daarvan als eerste de gevolgen. Op dit moment merkt 58% van hen dat er nu fors minder opdrachten worden verstrekt dan een half jaar geleden. Volgens 69% van de ondervraagden staat bovendien het uurtarief onder druk. 36% van de hoogopgeleide zzp’ers geeft aan dat het aantal gedeclareerde uren per week het laatste halfjaar is gedaald.

Zzp’er blijft optimistisch
Ondanks de sombere economische verwachtingen blijven de zzp’ers optimistisch: maar liefst 76% staat neutraal of optimistisch tegenover de eigen financiële toekomst. Een economische dip zal minder invloed hebben op de financiële situatie van zzp’ers dan de financiële crisis.

Financiële buffer op orde
Het gemiddeld uurtarief van zelfstandig ondernemers in de zakelijke dienstverlening en ICT zal naar verwachting licht dalen naar € 83. Opvallend is ook dat de financiële buffers van de zzp’ers op orde zijn: gemiddels komen zzp’ers pas na 12 maanden zonder opdrachten in de problemen.

Bron: Myler, 23 september 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek