loading
views

Manpower: werkgelegenheid op peil in Q4

Manpower

13 september 2011

De algemene werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers voor de periode oktober t/m december 2011 is minder optimistisch dan die voor het derde kwartaal, aldus de nieuwe editie van de Manpower Arbeidsmarktbarometer.

Desalniettemin geven bijna 9 van de 10 werkgevers aan hun personeelsbestand op peil te houden in het komende kwartaal. Het netto werkgelegenheidscijfer van +1% is 2 procentpunten zwakker dan het vorige kwartaal en onveranderd vergeleken met het vierde kwartaal van 2010. In zeven van de negen sectoren is het netto werkgelegenheidscijfer gedaald vergeleken met het vorige kwartaal. Voor zes van de negen sectoren is het cijfer ook lager dan voor het vierde kwartaal van 2010.

Haiko van der Pol
“De zich voorzichtig herstellende werkgelegenheidsverwachting van de drie vorige kwartalen lijkt niet door te zetten”, aldus Haiko van der Pol, directeur Marketing & Communicatie Manpower Nederland. “Voor dit vierde kwartaal rapporteren de Nederlandse werkgevers cijfers die nog steeds beduidend zwakker zijn dan vóór de financiële crisis van 2009. Een echt negatieve stemming is er overigens niet: voor de meeste Nederlandse sectoren (vijf van de negen) en regio’s (drie van de vier) wordt een conservatief maar positief netto werkgelegenheidscijfer gemeld. De tendens is wel minder gunstig dan voor het derde kwartaal van dit jaar. Men maakt duidelijk pas op de plaats om te zien hoe de zaken zich gaan ontwikkelen. De onzekere economische vooruitzichten en de onrust op de financiële markten vanwege onder andere de eurocrisis zijn daar ongetwijfeld debet aan. Ook de Nederlandse cijfers over het dalende consumentenvertrouwen dragen bij aan die afwachtende houding.”

Internationaal
Werkgevers in India en China verwachten vergeleken met drie maanden geleden een tragere werkgelegenheidsontwikkeling. In Brazilië en Taiwan worden de meest optimistische verwachtingen van alle deelnemende landen gerapporteerd: werkgevers aldaar geven aan dat de werkgelegenheid zich positief blijft ontwikkelen. In de Verenigde Staten daarentegen geven werkgevers aan in het vierde kwartaal voorzichtig te blijven met het aannemen van medewerkers.

> Manpower Employment Outlook Survey Nederland Q4 2011

Bron: ManpowerGroup, 13 september 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek