loading
views

Kamp: “Ambachtseconomie biedt gouden kansen”

7 september 2011

In de komende 10 jaar zijn zeker 250.000 nieuwe vakmensen nodig. De campagne ‘Ieder z’n vak’ brengt dit onder de aandacht.

Vakmanschap staat weer centraal. Branches willen weer een ‘meestertitel’ invoeren. Vakmensen zijn vaak ondernemers. Tijdens de Nacht van het Ambacht op 5 september in Amsterdam was ook Minister Henk Kamp aanwezig om dit te onderstrepen.

Toenemende belangstelling vakmanschap
Minister Kamp: “De ambachtseconomie heeft de komende jaren veel nieuwe mensen nodig, dat zijn 250.000 gouden kansen voor mensen die inzet willen tonen. De belangstelling voor vakmanschap en kwaliteit neemt toe in Nederland. Dat is een prima ontwikkeling voor vakmensen met talent.”

Nacht van het ambacht, 5 september 2011, slager Jan Joosten uit Barneveld won de publieksprijs bij de posterwedstrijd

In het kader van de campagne “Ieder z’n vak” werd een posterwedstrijd gehouden. Slager Jan Joosten uit Barneveld won de publiekprijs.

Vakman en ondernemer
Volgens Kamp heeft vakmanschap ook alles met ondernemerschap te maken: “Veel vakmensen zijn ondernemers die het allemaal zelf doen. Ze volgen hun interesses, zijn eigen baas en verantwoordelijk voor hun eigen succes.”

Winnende poster in campagne
Minister Kamp reikte tijdens de Nacht van het Ambacht aan Ingrid Cordes en Sylva Kilian van GlasXtra de nieuwste poster van de ‘Ieder zijn vak’ campagne uit. Hierop staan de beide ambachtelijke glasbewerkers uit Emmeloord centaal, samen met hun zelfbedachte slogan ‘zonder mij geen spiegelbeeld’. De poster van Ingrid en Sylva wordt deze week als abri en straatposter ingezet als onderdeel van de ‘Ieder z’n vak’ campagne.

Excelleren – het Johan Cruijff-effect
Tijdens de Nacht van het Ambacht maakte Jos van Zwieten van onderzoeksbureau CINOP bekend dat een meerderheid van de ambachtelijke branches geïnteresseerd is in (her)invoering van een Meestertitel voor hun ambacht. Jos van Zwieten: “Een meestertitel maakt het versterken van de kwaliteit van onderwijs en opleidingen mogelijk en het verbindt vakmensen en bedrijven door een gedragen beeld van excellentie te creëren en daarmee uit te dragen waar het vak voor staat”. Vooral de mogelijkheid om te excelleren biedt gelijk perspectief voor (aankomende) vakmensen.

Branches willen weer ‘meestertitel’ invoeren
Van Veen had ook kritiek op de zesjes cultuur in Nederland. Met een kwinkslag: “Je moet gaan voor het hoogste. Als er een 10 is te behalen moet je dat proberen en geen genoegen nemen met een 8.” Op dit moment kent slechts een beperkt aantal branches een meestertitel. Een ruime meerderheid van de 34 ondervraagde branches overweegt een meestertitel in te voeren. Een meestertitel zal maatwerk betekenen per branche, omdat de verschillen tussen de ambachten en de branches groot zijn.

Meestertitel straalt vertrouwen uit
Ad Bergwerff, voorzitter van Commissie Ambachtseconomie van VNO – MKB Nederland en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie is enthousiast over de invoering van de meestertitel voor de verschillende sectoren. “Een meestertitel straalt vertrouwen uit. Jongeren kiezen daardoor makkelijker voor een vakopleiding of vak maar ook klanten zullen het waarderen.”

Ieder z’n vak campagne – 250.000 nieuwe vakmensen nodig
Het HBA startte in juli de campagne ‘Ieder z’n Vak’ om aandacht te vragen voor het dreigende tekort aan ambachtsmensen in Nederland. Tot 2020 zijn er minimaal 250.000 nieuwe vakmensen nodig om de ambachtseconomie draaiende te houden.

Imago vak en opleiding verbeteren
Elrie Bakker, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Ambachten wil met de campagne ervoor zorgen dat meer jongeren kiezen voor een vak of opleiding in de ambachtseconomie. “Het imago van de sector moet verbeteren. Daarom komen in de campagne ook vooral echte vakmensen aan het woord. Zij kunnen het beste laten zien welke ongekende mogelijkheden mensen met talent hebben in de ambachtseconomie. Het is een topsector voor iedereen die met hoofd, hart en handen aan de slag wil.”

Bron: Ieder z’n vak, september 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek