loading
views
0 reacties
Ruud van Megen

Column Ruud van Megen: uitzenders in crisis

Technisch analist en beurssystematicus Ruud van Megen schrijft voor FlexNieuws een periodieke column over de ontwikkeling van de beurskoersen van de Nederlandse uitzenders. Hij schrijft ook columns voor Beursplaza en is directeur van Van Megen Trading, een dienst die twee beurshandelssystemen verhuurt aan een groeiende cliëntèle. In de loop der jaren heeft Van Megen handelssystemen ontwikkeld op basis van technische analyse, (tijds)berekening en patroonherkenning. Deze systemen zijn vanaf 2006 en 2008 voor particuliere beleggers beschikbaar gekomen via twee dagelijkse beursdiensten: AEX Systematisch (korte termijn) en Casino Royale (middellange termijn). X

Ruud van Megen
7 september 2011

Belegger en AEX-specialist Ruud van Megen schrijft voor FlexNieuws columns over de beurskoersen van uitzenders.

Crisis?
Het zal u niet ontgaan zijn dat er in 2011 opnieuw grote onrust is ontstaan op de beurzen, met een culminatiepunt voorlopig in augustus. De markten vielen in augustus nadat de Verenigde Staten de AAA rating verloor bij één van de drie machtige ratingbureaus van de wereld, S&P. De downgrade was zonder enig precedent in de financiële geschiedenis van de moderne tijd. Sinds de goudkoppeling in het monetaire systeem is losgelaten, fungeert de dollar als reservemunt van de wereld. De Verenigde Staten verkeerden daarmee in een machtige positie; de rest van de wereld was gedwongen dollarreserves aan te houden als dekking, en voor de Verenigde Staten was nieuw schuldpapier uitgeven nooit een probleem, de rest van de wereld tekende graag in. Leningen in dollars werden beschouwd als de veiligste leningen die er zijn. Pensioenfondsen bijvoorbeeld mogen alleen in AAA-papier beleggen. Nu de kredietwaardigheid van de VS onder druk is gekomen, kan dit zeer grote gevolgen hebben voor de geldstromen in de wereld, en voor de financieringssituatie van de Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld.
Dit heeft men beseft op de beurzen, die altijd – schatten beursvolgers – een half jaar voorlopen op de werkelijke economische ontwikkelingen.
En er volgde een zware daling in augustus. De uitzendsector liep voorop, zoals altijd, want de uitzenders zijn het lakmoes van de economie.

Brunel
Een goed voorbeeld was de toelichting van bestuursvoorzitter Jan Arie van Barneveld bij Brunel International op de halfjaarcijfers. Die waren uitstekend, en normaal gesproken had Brunel de outlook verder verhoogd. Maar vanwege de economische onrust, en veel belangrijker, de ‘politieke onrust’ en de politieke onzekerheden, verhoogde Brunel de outlook niet.
Dit is een volkomen helder en begrijpelijk statement. Vanwege de staatsschulden overal is er in het westen een politieke crisis. De Verenigde staten geven jaarlijks 65 % meer uit dan er binnenkomt, op dit moment. Als u en ik dat in ons huishouden zouden doen, zou Leiden in last zijn. De Amerikanen drukken dus aldoor maar geld bij, en zullen daarmee door blijven gaan tot het bittere einde – althans daar lijkt het momenteel op. Allemaal goed voor de goudkoers, die dan ook fors op is gelopen.
Overigens doe ik er allerminst aan mee om politici de schuld te geven van de schuldencrisis. Een schuldencrisis is altijd de eindfase van een lange economische cyclus, en de politici van het moment hebben de pech dat zij ermee te maken krijgen en iets zullen moeten doen. Niets zal echter werkelijk helpen, totdat op grote schaal de verliezen genomen worden door alle partijen, en er een grote ‘New Deal’ komt voor de wereld, en wellicht een nieuw monetair systeem. Het duurt echter meestal een tijdje, voordat staten en regeringen daar aan willen.
Over naar de treurig stemmende grafieken van de uitzenders.

DPA, Randstad en USG People
Allereerst het slechtste nieuws, de grafiek van DPA. Deze grafiek reflecteert volledig de beroerde gang van zaken voor DPA. Kijken we eerst naar de maandgrafiek.

Maandgrafiek DPA

DPA, maandgrafiek 5 september 2011

Klik voor een grotere afbeelding

Hier ziet u dat DPA al eind december 2007 en vooral in de eerste maand van 2008 een verkoopkandidaat was op technische gronden. De bodem die in 2006 ontstond na een maandenlange daling, werd toen doorbroken en dat is een klassiek verkoopsignaal. Er is qua koers verder alleen maar een doorzettende negatieve trend te zien.

Kijken we naar de weekgrafiek:

Weekgrafiek DPA

DPA weekgrafiek 5 september 2011

Klik voor een grotere afbeelding

Hier zien we dat april 2010 een neerwaarts signaal gaf, een uitbraak onder de low van een eerdere cyclus. Dat werd vervolgens in een maandenlang zijwaarts herstel niet gecounterd met een uitbraak uit een opwaartse cyclus. De daling in de eerste week van april 2011 tot onder dit dieptepunt uit april 2010, gaf het begin van de volgende fase van de daling van DPA aan. Inmiddels is het een pennystock geworden, met een waarde van onder de 1 Euro op de beurs.
Het probleem van DPA is feitelijk eenvoudig: het bedrijf kan al jaren geen netto winst meer laten zien. Door NIG over te nemen, wel winstgevend en licht groeiend, hoopte de leiding van DPA waarschijnlijk het tij te kunnen keren. Maar de overname was voor bestaande aandeelhouders duur en leidde tot verwatering van het aandeel. We zien dan ook het verkoopsignaal in de grafiek gelijk oplopen met de emissie om de overname te financieren. Bij de halfjaarcijfers is nu gebleken dat de integratiekosten van NIG en de herstructurering van het bedrijf hebben geleid tot een verlies van € 15,9 miljoen. Dit betreft vooral eenmalige kosten. De omzet is licht gegroeid. Zo bezien zou het een turn-around verhaal kunnen zijn, ware het niet dat door het verlies niet meer voldaan wordt aan de convenanten. Kortom, DPA is nu als pennystock vooral interessant voor beleggers die denken dat het bedrijf kan overleven. De grafiek geeft geen aanleiding om optimistisch te zijn.
Laten we eens kijken hoe het er voor staat met Randstad.

Maandgrafiek Randstad

Randstad maandgrafiek 5 september 2011

Klik voor een grotere afbeelding

U ziet in deze maandgrafiek het drama van augustus. Eerste verkoopsignalen waren er uiteraard voor de korte termijn al eerder, maar de cyclusbodem van 2010 onder 28,00 was van groot belang voor een langere termijn opgaande trend in Randstad. De val was enorm, en alhoewel het mogelijk is dat er ergens een bodem gevonden wordt, is het scenario nu realistisch dat ieder herstel verkoopwaardig zal blijken te zijn. Wie de lage prijzen wil gebruiken om te kopen, houdt er rekening mee dat een herstel van de koers, wanneer die optreedt, tijdelijk kan zijn. We kunnen niet weten wanneer een dergelijk slecht sentiment ophoudt, en Randstad staat nog niet bij de lows van 2009.
Eigenlijk geven alle uitzenders hetzelfde beeld. Ook Brunel, de outperformer.

Weekgrafiek Brunel

Brunel weekgrafiek 5 september 2011

Klik voor een grotere afbeelding

U ziet, exact hetzelfde beeld. Eerder dit jaar zette Brunel nog een evenaring en lichte verbetering van de all time high neer. De cijfers waren prima en conform de verwachting. Maar Brunel viel als een baksteen uit de opgaande trend. Ondertussen blijft het koersdoel dat analisten aan Brunel hangen veel hoger, tot € 40,00 per aandeel aan toe. Dat zou zo maar correct kunnen zijn, maar de trend is niet meer omhoog.
Kijken we naar USG People, dan zien we hetzelfde beeld.

Weekgrafiek USG People

USG People weekgrafiek 5 september 2011

Klik voor een grotere afbeelding

Ook hier begonnen we het jaar nog goed, in lijn met het slot van 2010. Maar er kwam al snel de klad in, en waar u de dunne rode streep ziet staan, viel USG onder de bodem van de laatste cyclus. Het aandeel is vervolgens zeer sterk verkocht, met ook weer de versnelling in augustus, en noteert nu
in de buurt van het dieptepunt van 2009. Een dramatische koersperformance. USG heeft natuurlijk slecht nieuws moeten melden en voorzieningen moeten nemen in Duitsland.
U ziet wel dat we met de telling van econometrist Thomas DeMark een ‘13’ kunnen plaatsen. Maar of USG in de buurt van de dieptepunten uit 2009 kan bodemen waag ik te betwijfelen. De economische situatie is ongewis, en er is enig bewijs nodig dat deze onwaarschijnlijk steile downtrend hier kan stoppen.

Samenvatting
Het plaatje oogt buitengewoon somber momenteel, voor alle uitzenders. De trends zijn stevig neerwaarts gericht en er is paniek op de markt. Momenteel (6 september) is niet duidelijk of dat deze maand op zal gaan houden. Het is inmiddels een historisch depressieve markt, helaas, met een negativisme dat in de laatste 23 jaar handel niet is voorgekomen. In 2008 en 2009 was de val nog dieper, maar zagen we meer herstelperiodes tussendoor. 2011 geeft tot nu toe een zelden of nooit vertoond beeld van gestage neergang, qua politiek, qua beurs, en qua economie.

Ruud van Megen
Van Megen Systematic trading
Amsterdam, 6 september 2011

> Meer columns over beurskoersen uitzenders

Zie ook zijn columns op beursplaza.nl.

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek