loading
views

Werkinstructie UWV: ontslagrecht niet aangepast

6 september 2011

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken heeft de werkinstructie voor uitvoeringsinstituut UWV over het verlenen van ontslagvergunningen aangepast om de zorgen in de Tweede Kamer hierover weg te nemen.

Eerst oplossingen zoeken
Dat meldde hij de Kamer maandag in een brief. In de werkinstructie staat nu onder meer expliciet dat het ontslagrecht niet wordt gewijzigd, zoals de meeste partijen vreesden. Ook moet uit de tekst duidelijk blijken dat geen ontslagvergunning zal worden verleend voor vaste medewerkers, als “de aard en omvang van het werk” niet wijzigen. Benadrukt wordt dat eerst oplossingen moeten worden gezocht om vaste medewerkers zo veel mogelijk in dienst te houden, voordat kan worden overgegaan tot het verlenen van een vergunning. Kamp hoopt met de aangepaste instructie meer helderheid te geven over de toepassing van bestaande regels.

Vaker ontslagen
De instructie staat al enige tijd ter discussie, omdat een aantal politieke partijen vreest dat werkgevers gemakkelijker vaste krachten kunnen gaan inruilen voor flexwerkers. Ook zouden vaste medewerkers steeds vaker worden ontslagen om daarna weer bij dezelfde baas aan de slag te gaan als flexkracht of zelfstandige.

Eis PVV
De PVV, gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA, had geëist dat Kamp met een aanpassing van de instructie zou komen. Tweede Kamerlid Ino van den Besselaar van de partij is tevreden met de nieuwe tekst. “Het is nu zo helder geformuleerd dat vaste medewerkers niet bang hoeven te zijn dat ze worden ingeruild voor flexwerkers.”

Bron: Binnenlands bestuur, 5 september 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek