loading
views

Oproep Migrada aan ABU, SNCU en SNA

Migrada22 juni 2011

Migrada, de belangenvereniging voor arbeidsmigranten, doet in een brief een beroep op de verantwoordelijkheid van de ABU, SNCU en SNA. Dit naar aanleiding van het interview op zaterdag 18 juni 2011 op Radio 1 over Otto Work Force.

Signalen oppakken
Migrada heeft als doelstelling “Het structureel verbeteren van de situatie van arbeidsmigranten in Nederland”. In de brief neemt de organisatie nadrukkelijk geen stelling tegen Otto, maar verwacht dat er iets met de signalen gebeurt.

Inhoudingen op loon
In het interview vertellen Poolse (ex-)medewerkers over hun ervaringen met Otto: huisvesting die verplicht wordt gesteld bij het aannemen van werk, en boetes die worden opgelegd en ingehouden op het loon. Ook zouden de kosten van beveiligingspersoneel moeten worden vergoed op het moment dat zij in actie komen, bijvoorbeeld bij een ruzie. Frank van Gool, directeur van Otto, ontkent dat er boetes worden uitgedeeld. Wel worden zaken die kapot gemaakt worden ingehouden op het loon. Volgens hem gaat het om incidenten.

Certificering verliest waarde
Volgens Migrada schuift de overheid de verantwoordelijkheid voor controle op uitbuiting en malafiditeit naar de markt, die op haar beurt hiervoor diverse certificeringen heeft ontwikkeld. De organisatie vindt dat dit de discussie oproept of ‘de slager wel zijn eigen vlees moet keuren’. Migrada is voorstander van zelfregulering, maar dat moet wel vertrouwen uitstralen. Berichten van misstanden moeten daarom worden gecontroleerd, om te voorkomen dat keurmerken en certificeringen hun waarde verliezen.

Duidelijkheid
Sonja Driessen, voorzitter van Migrada, roept de ABU, SNCU en SNA op om hun verantwoordelijkheid te nemen en duidelijkheid te verschaffen over terugkerende signalen over misstanden.

Klik hier om het radio-interview te beluisteren.
Klik hier om de brief te lezen.

Bron: Persbericht Migrada, 20 juni 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek