loading
views

Minder uren is geen passende arbeid

22 juni 2011

Een uitzendkracht in fase C krijgt vergelijkbaar werk aangeboden, maar voor minder uren. De rechter oordeelt dat er dan geen sprake is van passende arbeid.

Recht op loon na wegvallen plaatsing
In de arbeidsovereenkomst van een uitzendkracht in fase C is bepaald dat de werknemer recht op loon heeft als hij geen passende arbeid verricht nadat de laatste plaatsing is weggevallen. Nadat hij drie jaar lang gemiddeld 40 uur per week als chauffeur heeft gewerkt voor een inlener, heeft hij in 2009 vaak thuis gezeten omdat er geen werk voor hem was. De uitzendkracht vordert daarom het te weinig uitbetaalde loon.

Uitzender moet passend werk zoeken
Volgens de rechter heeft de inlener de opdracht ingetrokken. Daarom moet de uitzender passend vervangend werk zoeken voor de uitzendkracht. Dat is werk binnen dezelfde functiegroep (maximaal twee niveaus hoger of lager) en met dezelfde arbeidsduur (feitelijk gemiddeld 40 uur per week). Omdat de uitzendkracht vaak thuis heeft gezeten heeft hij veel minder uren gewerkt, en was het daarom geen passend werk. De uitzendkracht heeft recht op het terugvalloon van minimaal 90 procent van het feitelijk loon van de laatste opdracht.

Ziekmelding
De werkgever stelt nog dat de uitzendkracht passend werk heeft geweigerd, omdat hij had aangegeven dat hij zich fysiek niet in staat voelde om het werk te doen. Omdat dat bijna een ziekmelding is had de werkgever een arboarts moeten inschakelen.

De rechter oordeelt dat de uitzendkracht recht heeft op terugvalloon vanaf 1 januari 2009 tot juni 2010. Sinds die datum was de uitzendkracht weer aan het werk bij de eerste opdrachtgever.

Bron: rechtspraak.nl, LJN=BQ1700, 19 april 2011

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek