loading
views

Manifest tegen flexibilisering detailhandel

FNV9 juni 2011

Onder de titel ‘genoeg is genoeg’ hebben FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond een manifest gepubliceerd waarin zij een duidelijk stelling nemen tegen de ‘onfatsoenlijke CAO-voorstellen’ van de werkgevers in de detailhandel.

CNVGenoeg is genoeg
Volgens de bonden moet het afgelopen zijn met het uithollen van de positie van de werknemer in de detailhandel. Met name voorstellen op het gebied van flexibilisering en de (jeugd)lonen noemen de bonden ronduit onfatsoenlijk. De zeggenschap van de werknemer is in gevaar. De vakbonden willen afspraken die werknemers in de detailhandel een toekomstperspectief bieden. Werknemers, niet alleen in de detailhandel, zullen de komende tijd opgeroepen worden het manifest te ondertekenen. Initiatiefnemers zijn Fedde Monsma, bestuurder van CNV Dienstenbond, en Ron Peters, bestuurder van FNV Bondgenoten.

Maximale flexibilisering
Werkgevers, zo constateren de bonden, willen alleen nog cao’s afsluiten die de mate van onzeker werk, ‘flexibilisering’, zo maximaal mogelijk regelt. De zeggenschap van de werknemer over de eigen arbeidstijden en inzetbaarheid gaat verloren als het aan de werkgevers ligt. Daarnaast verzetten de bonden zich tegen de vele tijdelijke en kleine contractjes waaronder het werk wordt aangeboden.

21% voltijdbanen
Ellen Dekkers, hoofdbestuurder FNV Bondgenoten: “Het is voor veel jonge werknemers in de detailhandel bijna onmogelijk om een economisch zelfstandig bestaan op te bouwen. De verhouding tussen onzekere contracten en vaste is volledig zoek geraakt. Van de 750.000 banen in de detailhandel is bovendien maar 21 procent van de banen een voltijdbaan. Er zijn enorm veel parttimers die als ze willen geen voltijdbaan krijgen. Dit speelt veel in de supermarkten. Op deze manier krijgen we een maatschappij waarin je drie banen moet hebben om rond te komen. Dat willen de meeste mensen helemaal niet. Wij willen dat er duurzame oplossingen komen, die ervoor zorgen dat je als werknemer gewaardeerd wordt en die perspectief bieden aan jongeren.”

Zekerheid ver te zoeken
Het manifest stelt dat de befaamde Wet Flex en Zekerheid zijn doel voorbijschiet. “De werkgevers lezen ‘veel Flex’, maar heel weinig Zekerheid. De wet was bedoeld om een evenwicht te zoeken tussen de flexvraag van werkgevers en de zekerheidsvraag van werknemers; na drie tijdelijke contracten of na drie jaar krijgt de medewerker een contract voor onbepaalde tijd. Dat gegeven is volledig mislukt. Zekerheid is ver te zoeken in de detailhandel. Helemaal met de crisiswetgeving die tijdelijk de Wet Flex en Zekerheid oprekt naar vier tijdelijke contracten voordat er een vast contract gegeven moet worden.”

NBBU: flexarbeid goed voor economie
Volgens Marco Bastian, directeur van de NBBU, is flexarbeid goed voor de economie. “Alle onderzoeken wijzen uit dat landen met een flexibele schil sneller uit de recessie komen. Het lijkt erop alsof de bonden terug willen naar de tijd waarin de voordelen van flexwerk nog niet bestonden.”

Volgens hem is flexibiliteit voor de detailhandel juist van levensbelang. “Het is de motor van de economie, ondernemers moeten kunnen meeveren. Bovendien is het een extreem competitieve markt. Supermarkten kunnen dat niet combineren met langdurige dienstverbanden, dan moeten de prijzen omhoog en dat wil de eindgebruiker niet betalen. Maar het is hoe dan ook een zaak tussen de bonden en de bedrijven.”

Bron: Persbericht FNV, 8 juni 2011 en Manifest, 8 juni 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek