loading
views
0 reacties
Rob Berbers

BKR voor slecht functionerende werknemers – column Rob Berbers

Directeur van FaseVijf, Bemiddelaars voor Bemiddelaars te Bussum. Gespecialiseerd in het bemiddelen van mensen binnen de commerciële arbeidsbemiddeling voor vaste en interim posities. Kent die branche op zijn duimpje omdat hij sinds 1990 daarin op directieniveau (vast en interim) werkzaam is. Lid van diverse raden van advies en de laterale denktank ‘Not Just Von Braun’. Getrouwd met Milou en vader van drie kinderen. X

logo FaseVijf


Wie is Rob Berbers?
Directeur van FaseVijf, Bemiddelaars voor Bemiddelaars te Bussum. Gespecialiseerd in het bemiddelen van mensen binnen de commerciële arbeidsbemiddeling voor vaste en interim posities. Kent die branche op zijn duimpje omdat hij sinds 1990 daarin op directieniveau (vast en interim) werkzaam is. Lid van diverse raden van advies en de laterale denktank ‘Not Just Von Braun’. Getrouwd met Milou en vader van drie kinderen.


Vorige week was ik op bezoek bij één van onze klanten, een internationale high end bemiddelaar van financiële specialisten, om daar een mooie vacature te bespreken voor een Account Director. Prettig ontvangen door een receptioniste, met een kop koffie en een “verse” FD, die daar op tafel lag. Ik was ruim op tijd, dus het wachten was eerder een genot dan een opgave…

BKR-regeling
In het FD las ik een stuk over een soort BKR-regeling die verzekeraars met elkaar afgesproken hebben. Het gaat over klanten van hen die ten onrechte claims indienen over zaken die helemaal niet verloren of stuk zijn. Daarbij werd aangegeven dat zij in het verleden alleen intern dat soort verzekerden op een zwarte lijst zetten, maar dat die gegevens tegenwoordig uitgewisseld worden tussen de verzekeraars onderling.

Ik had nog vers de discussies in mijn geheugen, die ik op Linkedin gevolgd heb over fraudes die gebeuren binnen de payrollsector, waarbij bedrijven mensen via payrollbedrijven laten verlonen en vervolgens simpelweg de facturen niet betalen. Deze bedrijven werden in deze discussies met naam en toenaam genoemd; het bleek in veel gevallen om recidivisten te gaan.

Annie Afkoopregeling
Nippend aan mijn koffie, heerlijk overigens, keek ik op van mijn krant en zag daar een dame voorbijlopen die ik nog kende uit een ver verleden. Laten we haar voor het gemak Annie Afkoopregeling noemen. Ik kende haar van een interim-klus die ik jaren geleden bij een detacheringsclub gedaan heb, waar zij, mede door toedoen van mij, geen verlenging van haar jaarcontract kreeg. Ze leverde domweg niet… Ze meldde zich ziek, vijf maanden voor het einde van het contract, na bakken van ellende daarvoor…

Dezelfde Annie werkte jaren daarna wederom bij een relatie van me. Maanden nadat ik hem geattendeerd had op het werkverleden van Annie en vooral op haar ethiek, belde hij me dat hij naar het Kantongerecht in Amsterdam onderweg was, voor een rechtszaak die zij aangespannen had tegen haar ontslag. Haar verweerschrift telde 37 kantjes, en dat na een dienstverband van enige maanden. Maar ja, de partner van Annie Afkoopregeling is Advocaat, specialisatie Arbeidsrecht, dat maakt het een stuk begrijpelijker.

BKR-lijst voor de branche
Daar zat ik dan, achter die krant en vroeg me af of het niet eens tijd wordt dat ook wij als branche dit soort mensen op een soort van BKR-lijst gaan plaatsen. Immers, Annie Afkoop heeft een opvallend groot aantal werkgevers versleten de afgelopen jaren, en schijnt dus op de een of andere manier iedere keer weer aan de bak te komen. Daarnaast zou er voor de payroll bedrijven een vergelijkbare lijst kunnen komen.

Taak voor onze branchevereniging?

Natuurlijk zou dit moeten gebeuren door een onafhankelijke partij, onder restrictie van hoor en wederhoor. Het moet geen standrechtelijke executie worden, zonder dat iemand zich kan verweren. Een omzichtige benadering is geboden, de privacy is in het geding. De consequenties voor degenen die op de lijst terecht zouden komen, mogen niet onderschat worden, die kunnen immers ernstig zijn. Anderzijds: de gevolgen voor de werkgevers moeten ook zwaar wegen. Ik weet trouwens niet of zo’n lijst überhaupt is toegestaan, en op welke manier dit dan gecommuniceerd zou mogen worden naar bedrijven. Veel denkwerk in het verschiet, maar is het niet tijd dat er iets gaat gebeuren? Een taak voor onze branchevereniging? In ieder geval een mooie topic om tijdens het Ciett congres aanstaande donderdag en vrijdag in de wandelgangen te bespreken. Ik zal er in ieder geval zijn.

Screenen: een kat in de zak voorkomen
Tja, en dan die klant waar dit stuk allemaal mee begon. Ik werd gelukkig enige momenten na de schrik van de confrontatie met Annie Afkoop opgehaald door de divisiedirecteur van mijn klant. Wat moest ik doen? Het afbreukrisico is altijd groot, maar ik heb me ooit voorgenomen geen concessie te doen aan het eerlijk en oprecht zaken doen. Datgene te doen wat ik denk dat goed is en zoals ik zelf ook graag behandeld zou willen worden. Dus ik heb het allemaal verteld aan mijn gesprekspartner, die er blij mee was, en me in vertrouwen zei dat er al wat vraagtekens waren bij het functioneren van Annie.

Niet onbelangrijk: verder een goed gesprek gehad en gebriefd op een mooie opdracht. Tegen onze gangbare voorwaarden, waardoor we ons werk goed kunnen doen en de kandidaten uitgebreid kunnen screenen. Zodat we een kat in de zak kunnen voorkomen…

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek