loading
views

Vergrijzing gunstig voor ZZP’ers

9 mei 2011

In 2010 is het aantal ZZP’ers gestegen, terwijl bijna de helft van de hoogopgeleide ZZP’ers volledig bezet was met opdrachten.

Bovendien zien steeds meer ZZP’ers de vergrijzing en het tekort aan instroom van jong en hoger opgeleiden als gunstige ontwikkelingen voor de ZZP-markt, zo blijkt uit de Yoxa Interim Monitor.

War on talent helpt ZZP’er
Nienke Platenburg, directeur van Yoxa: “de crisis is dan wel voorbij, de volgende staat weer voor de deur: krapte op de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden in 2011/2012. Je ziet duidelijk dat de ZZP’ers voor het eerst de vruchten plukken van deze (werkgevers)crisis. Ze varen goed bij de ‘war on talent’, omdat bedrijven hun vacatures moeilijker ingevuld krijgen. Ik verwacht dat dit in 2011 alleen nog maar zal toenemen.”

Kansen 2011
Het aantal ZZP’ers is gestegen, volgens de Yoxa Interim Monitor geeft In 2010 was bijna de helft van de hoogopgeleide ZZP’ers aan volledig bezet te zijn met opdrachten. Een jaar geleden was dit nog 38,5%. Ook het aantal opdrachten is flink toegenomen. Waar in december 2009 nog 12%
een toename signaleerde, is dit nu 27%.

Tarieven onder druk
De meeste ZZP’ers waren het hele jaar overwegend positief over de toekomst. In alle vier de monitoren zag rond de 70% de toekomst met vertrouwen tegemoet. Toch geeft ongeveer een derde van de respondenten gedurende het hele jaar aan dat hun tarief onder druk staat.

Bron: Yoxa, 3 januari 2011

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek