loading
views

Celstraffen voor uitbuiting Poolse werknemers

28 oktober 2010

De Rechtbank Roermond heeft twee personen veroordeeld tot een celstraf van respectievelijk zestien en acht maanden wegens mensenhandel en fiscale delicten.

Zij hadden elf Poolse vrouwen uitgebuit op een champignonkwekerij in Maasdriel. Het strafrechtelijk onderzoek werd uitgevoerd door de SIOD. Het rechtbankvonnis is conform de eis van de officier van justitie.

Pools bedrijf
De verdachten (een nu 68-jarige man en 41-jarige vrouw) kochten met hun Poolse bedrijf in Nederland te oogsten champignons op, om ze vervolgens door Poolse vrouwen te laten plukken. Door deze constructie werden geen premies volksverzekeringen, inkomstenbelasting en omzetbelasting afgedragen. De verdachten wierven de Poolse vrouwen met advertenties in regionale Poolse dagbladen.

Slechte werkomstandigheden
Uit het SIOD-onderzoek blijkt verder dat de Poolse werkneemsters buitensporig lange werkweken moesten maken. Ze werden niet wekelijks of maandelijks betaald zoals hen door de verdachten was beloofd, maar kregen hoogstens een klein voorschot. Werknemers liepen door de lange werkdagen en slechte werkomstandigheden een gezondheidsrisico.

De Poolse werkneemsters kwamen in een economisch afhankelijke positie terecht. Uiteindelijk leidde dit tot de werkweigering van elf Poolse werkneemsters. Zij werden vervolgens met geweld opgesloten in twee busjes en naar de 68-jarige verdachte en diens 41-jarige vriendin gebracht. Die hadden de Poolse vrouwen in dienst.

Mensonterend
Tijdens de rechtszitting gaf de officier van justitie aan dat de verdachten op een zeer ‘listige manier’ gebruik hadden gemaakt van de economische afhankelijkheid van een maatschappelijk kwetsbare groep werknemers. De wijze waarop de verdachten de Poolse vrouwen behandelden noemde de officier “mensonterend”; “de menselijke waardigheid is in het geding”.

Bron: SIOD, 27 oktober 2010

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek