loading
views

Unique: 80% flexibele inhuur personeelsgroei MKBLogo Unique

25 oktober 2010

Bedrijven die tijdens de crisis in hun personeelsbestand hebben gesneden, willen hun toekomstige personeelsgroei voornamelijk met flexibel personeel realiseren.

Van de totale personeelsgroei verwacht men gemiddeld tachtig procent in te vullen met flexibel personeel, zo blijkt uit de MKB Marktmonitor 2010. Het onderzoek, onder ruim 2000 ondernemers, is geïnitieerd en uitgevoerd door Unique en TNO. De grootste behoefte om te flexibiliseren wordt gesignaleerd in de bouw- en in de transportsector, ruim 85 procent. De industrie wil het minst uitbreiden met flexibele medewerkers, zij vullen naar verwachting 56 procent flexibel in.

Groei flexibele schil
Momenteel bestaat de flexibele schil van bedrijven uit zo’n 18 procent van het personeelsbestand. De flexibele schil lijkt nu uit te gaan groeien naar 21 procent. Ondernemers beseffen zich dat ze hiermee beter kunnen reageren op economische en technologische ontwikkelingen.

Anneke Goudswaard, senior adviseur/onderzoeker TNO: “Flexibiliteit is een blijvend issue, zowel in moeilijke tijden als bij een aantrekkende economie. MKB-ers zijn terughoudend geweest met het ontslaan van vast personeel en hebben hun flexibele schil gebruikt om het personeelsbestand te laten krimpen. Daardoor nemen ze nu ook niet in grote getale nieuw vast personeel aan.”

Het nieuwe werken
Uit het onderzoek blijkt ook dat plaats- en tijdonafhankelijk werken nog in het beginstadium is. Bij een meerderheid van de bedrijven zijn begin- en eindtijden flexibel af te spreken. Slechts acht procent van de MKB bedrijven deelt de werktijden zelf in. Bij bijna tweederde van de bedrijven werken de medewerkers altijd op hun vaste werkplek. Slechts bij zeven procent van de bedrijven kan één dag per week of meerdere dagen vanuit huis of andere werkplekken worden gewerkt.

Flexibiliteit in grote en kleine bedrijven verschillend
“Opvallend is dat grote bedrijven heel flexibel blijken wat betreft werktijden, terwijl kleinere bedrijven hier nog nauwelijks aan toe zijn”, signaleert Jeannine Peek, algemeen directeur van Unique. “Daartegenover staat dat kleinere bedrijven juist weer flexibel in werkplek zijn, in tegenstelling tot grote bedrijven. Wel hebben grotere ondernemingen plannen om de flexibiliteit in de toekomst te vergroten. Bijna eenderde van deze bedrijven geeft aan deze plannen te hebben.”

Gerelateerd nieuws
> Unique Ontbijtseminars over de flexibele schil
> MKB heeft innovatie- en groeiplannen
> Unique: werknemer wil flexibel werken
> MKB Marktmonitor 2010: Wat doet het MKB?

Bron: Unique Persbericht, 13 oktober 2010

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek