loading
views

Zwangerschapsverlof verlengd naar 20 weken

20 oktober 2010

Het Europees Parlement (EP) in Straatsburg heeft woensdag besloten dat het zwangerschapsverlof in de Europese Unie wordt verlengd van veertien naar twintig weken.

Voor werkende vrouwen in Nederland betekent dat vier weken meer verlof.

Beter voor gezondheid
De commissie vrouwenrechten van het EP pleitte woensdag met succes voor een volledig betaald moederschapsverlof van twintig weken. Volgens de commissie is een langere periode onder meer beter voor de gezondheid van moeder en kind. Tegenstanders vinden het voorstel te duur of een typisch nationale aangelegenheid.

Kosten
De Tweede Kamer is niet enthousiast: uit onderzoek eerder dit jaar, in opdracht van Piet Hein Donner (minister SZW in 2010), kwam naar voren dat een langer zwangerschapsverlof zich niet zou terugverdienen. Na de geboorte van het eerste kind stopt een op de tien Nederlandse vrouwen met werken. Kosten van de vier weken langer verlof voor de Nederlandse staat: 322 miljoen euro extra.

Verschillend verlof per lidstaat
Het voorstel gaat verder dan dat van de Europese Commissie, die achttien weken voldoende vindt. Het parlement moet nu met de lidstaten onderhandelen over een compromis. De verschillen tussen de lidstaten zijn groot; zo hebben jonge moeders in Scandinavische landen als Zweden, Noorwegen en Denemarken recht op respectievelijk 96, 52 en 50 weken betaald verlof, terwijl in Duitsland een verlofperiode van 14 weken geldt.

Vaderschapsverlof naar 2 weken
Het parlement ging ook akkoord met een vaderschapsverlof van minstens twee weken, dat door werkgevers zou moeten worden betaald. De twee weken moeten in de verlofperiode van de moeder vallen. In Nederland hebben vaders nu recht op twee dagen betaald verlof.

Bronnen: europa-nu.nl, 20 oktober 2010 en 20 oktober 2010 en 20 oktober 2010

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek