loading
views

Cao-loonstijging derde kwartaal 2010 stabiel14 oktober 2010

De cao-lonen waren in het derde kwartaal van dit jaar 1,3 procent hoger dan in dezelfde periode van 2009. Dat is vrijwel dezelfde stijging als in het tweede kwartaal.

De inflatie kwam in het derde kwartaal van 2010 uit op 1,6 procent. Daarmee is voor het eerst sinds 2005 de cao-loonstijging lager dan de inflatie.

Ontwikkeling cao-lonen en contractuele loonkosten per kwartaal

Grootste stijging in de gezondheid- en welzijnszorg
In de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg stegen de cao-lonen in het derde kwartaal met 2,5 procent het meest. Bij een aantal cao’s in deze bedrijfstak is dit jaar het persoonlijk levensfasebudget ingevoerd, waardoor de lonen per uur stijgen. Daarnaast is in 2010 ook bij veel cao’s de eindejaarsuitkering verhoogd.

Minste groei bij energie en horeca
Bij de bedrijfstakken energie- en waterleidingbedrijven en de horeca is de cao-loonstijging met 0,3 procent het laagst. In de horeca is bij een belangrijke cao geen loonsverhoging voor 2010 gegeven. Deze loonsverhoging is uitgesteld tot volgend jaar.

Contractuele loonkosten met 1,5 procent gestegen
In het derde kwartaal van 2010 waren de contractuele loonkosten 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is gelijk aan de stijging in het tweede kwartaal. Bij de gesubsidieerde sector (waaronder de zorg) was de groei met 2,5 procent bovengemiddeld. Bij de overheid en de particuliere bedrijven was de toename van de loonkosten respectievelijk 1,8 en 1,2 procent.

Aan het einde van het derde kwartaal is ruim 80 procent van de cao’s voor geheel 2010 afgesloten. Op basis daarvan zou de cao-loonstijging over 2010 uitkomen op 1,3 procent.

Gerelateerd nieuws
> Lage stijging CAO-lonen en hogere loonkosten in 2010
> Meer afspraken in cao’s over jongeren en langdurig werklozen
> CAO-lonen in 2009 meer dan gehalveerd
> Cao-loonstijging in tweede kwartaal afgenomen

Bron: CBS, 11 oktober 2010

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek