loading
views

HR verwacht problemen werving en selectie13 oktober 2010

Personeelsfunctionarissen verwachten dat de arbeidsmarkt vanaf volgend jaar aantrekt. Voor het eerst sinds 2008 denken ze meer problemen te ondervinden met werving & selectie.

Vooral in de sectoren ICT, techniek & onderhoud en financiële zaken wordt het moeilijker personeel te werven. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2010-2011’, onderzoek van salaris- en HR-dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder 819 Nederlandse HR-professionals. Daarmee is HR Trends het grootste onderzoek onder HR-professionals in Nederland.

Problemen personeelswerving
In 2008 gaf bijna driekwart (74%) van de P&O’ers aan moeite te hebben met het aantrekken van nieuwe medewerkers. Na de economische terugslag was dit aantal in 2009 gedaald naar iets meer dan de helft (54%) en in 2010 verder gedaald tot een kwart (26%). Voor het komende jaar verwacht echter bijna een op de drie (32%) personeelsfunctionarissen problemen met het invullen van de vacatures. HR-professionals verwachten met name moeilijkheden met personeelswerving in ICT (20%), techniek & onderhoud (19%) en financiële zaken (18%). Voor het vervullen van functies in HR (6%) en juridische zaken (6%) verwachten zij de minste problemen.

Toename social media
Bij het aantrekken van medewerkers lijken P&O’ers steeds vaker gebruik te maken van social media. Waar in 2009 nog de helft (54%) gebruikmaakte van LinkedIn, is dit in 2010 toegenomen naar driekwart (76%).

Behoud medewerkers
Niet alleen nieuwe medewerkers werven wordt moeilijker. Ook het behouden van bestaande krachten wordt minder eenvoudig, zo is de verwachting. Momenteel geeft slechts een op de tien (9%) HR-professionals aan moeite te hebben medewerkers vast te houden. Voor 2011 verwachten twee keer zoveel (21%) P&O’ers hier problemen mee te ondervinden.

Nieuwe trend 2011: leeftijdsbewust personeelsbeleid
Leeftijdsbewust personeelsbeleid is een thema dat, vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, in belang is gegroeid; van 8% in 2009 naar 23% in 2010, en naar schatting naar 26% in 2011. HR-medewerkers en verantwoordelijken denken zich in 2011 voornamelijk bezig te houden met het vasthouden van bestaande medewerkers en het werven van nieuw personeel. Talent development (57%), arbeidsmarktcommunicatie (38%) en opleidingsbeleid (29%) zijn de belangrijkste beleidsthema’s van 2011.

Moeilijk vervulbare functies

ICT 20%
Techniek & Onderhoud 19%
Verkoop 17%
Productie & Operations 14%
Bestuur & Directie 12%
Onderzoek & Kwaliteit 11%
Marketing & Communcatie 8%
Inkoop & Logistiek 8%
Ondersteuning 8%
HR 6%
Juridische Zaken 6%


Over het onderzoek
HR Trends 2010-2011 is het grootste jaarlijkse onderzoek onder interne en externe HR-professionals in Nederland naar de inhoud en de beloning van de HR-functie. HR Trends is een initiatief van Performa, uitgevoerd door Berenschot en mede mogelijk gemaakt door ADP. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op 13 en 14 oktober tijdens de Performabeurs.

Over Performa, Berenschot en ADP
Performa is een uitgeverij voor human resources en organisator van de Performabeurs, het grootste vakevenement voor personeelsmanagers in de Benelux. Berenschot is een organisatieadviesbureau met 500 medewerkers in de Benelux. Al ruim 70 jaar werkt de organisatie voor opdrachtgevers in de publieke en private sector. ADP Nederland is al meer dan vijftig jaar salaris- en HR-dienstverlener voor bedrijven, overheden, non-profitorganisaties en zorginstellingen.

Gerelateerd nieuws
> MKB heeft innovatie- en groeiplannen
> Arbeidsmarktanalyse 2010 en verwachtingen
> Grote uitdaging voor zorg op arbeidsmarkt
> STOOF: scholing uitzendkrachten naar 20%
> Yacht: flexibilisering vraagt om strategisch personeelsbeleid
> Grootschalige aanpak laaggeletterdheid door uitzendbranche
> Digitaal loket uitzendkrachten STOOF
> Congres over personeelswerving in de zorg

Bron: ADP, 11 oktober 2010

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek