loading
views

StudentenWerk: Generatie Y wil parttime werkLogo StudentenWerk8 oktober 2010

Uit onderzoek van uitzendbureau StudentenWerk onder ruim 800 studenten is gebleken dat minder dan de helft (44% van de respondenten) na zijn studie een fulltime baan wil zoeken.

De generatie Y vindt vooral de balans tussen vrije dagen en werkdagen belangrijk. Zo heeft 31% van de ondervraagden een voorkeur voor 4 werkdagen en 3 dagen vrij. Ook de 3 daagse werkweek is erg populair, zeker 20% verdient liever wat minder, zo lang het leven maar leuk blijft.

Minder werk en vergrijzing?
StudentenWerk directeur Rogier Thewessen: “Enerzijds is het natuurlijk verontrustend dat er een arbeidskrapte aankomt terwijl de nieuwe generatie werknemers juist van plan is minder te gaan werken. Maar aan de andere kant moet niet worden vergeten dat jongeren misschien veel waarde hechten aan vrije tijd, maar tegelijkertijd veel gemakkelijker werk en privé door elkaar heen laat lopen. Door de opkomst van mobiel internet gaat het werk vaak ’s avonds door, waardoor vijf dagen werk best in vier dagen tijd past. Het voordeel hiervan is ook dat er efficiënter gewerkt wordt en de kosten lager liggen.”

Tweede baan geen uitzondering
Dat studenten geen fulltime contract wil omdat ze daarnaast nog graag iets anders willen doen verbaast Thewessen niet. “Een tweede baan erbij is tegenwoordig geen uitzondering meer. Het gebeurt steeds vaker dat jongeren zich op meerdere vlakken willen ontwikkelen. Voor bedrijven komt dit vaak nog over als een gebrek aan loyaliteit, maar voor de nieuwe generatie staat zelfontplooiing op de eerste plaats. Dit hoeft echt niet te betekenen dat een jonge werknemer niet gemotiveerd is.”

Uiteindelijk bepaalt de werkgever nog altijd de contractvormen. En iemand die een droombaan vindt voor 5 dagen zal helaas moeten inschikken of overslaan.

Gerelateerd nieuws
> StudentenWerk: jongeren vinden vrouwen aan top vanzelfsprekend
> Het geheim van StudentenWerk

Bron: StudentenWerk 28 juni 2010

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek