loading
views

TROS: payroll-oplichting – update


 
| FlexNieuws » |
 

6 oktober 2010

Op 5 oktober en op 21 september heeft TROS Opgelicht?! aandacht besteed aan payroll-fraude.

Het gaat hierbij om frauderende opdrachtgevers die per e-mail uitzendondernemingen of payrollbedrijven in heel Nederland benaderen voor een payroll-opdracht. Vervolgens betaalt de opdrachtgever de factuur niet.

Dossier frauderende opdrachtgever
Zie het TROS dossier over een frauderende opdrachtgever: Payroll fraude deel 2

Bekijk de uitzending > TROS Opgelicht?! 5 oktober 2010
Bekijk de uitzending > TROS Opgelicht?! 21 september 2010

Werkwijze
Een groot aantal payrollbedrijven en uitzendbureaus wordt opgelicht door een steeds wisselende groep mensen uit het noorden van het land. Het payrollbedrijf betaalt keurig uit aan de opgekregen werknemers maar de opdrachtgever betaalt het payrollbedrijf nooit terug. De werkwijze is als volgt. Het payrollbedrijf ontvangt een aanvraag per e-mail. Na alleen contact gehad te hebben via de telefoon of e-mail wordt een overeenkomst gesloten. Het payrollbedrijf ontvangt keurig kopieën van het identiteitsbewijs van de te verlonen personeelsleden. Ook wordt elk contract netjes ondertekend.

2,5 ton
Het payrollbedrijf betaalt de personeelsleden per week uit en stuurt een factuur naar de opdrachtgever. Op deze manier schiet het payrollbedrijf het loon van de werknemer voor. De factuur wordt echter nooit betaald. Er is sprake van oplichting omdat de opdrachtgever de personeelsleden voor zijn karretje heeft gespannen maar zelf de rekening niet betaalt. Vele payrollbedrijven en uitzendbureaus zijn op deze manier benaderd. Tientallen van hen zijn benadeeld voor minimaal 2,5 ton.

Nieuwe fraude
De ABU krijgt inmiddels verschillende meldingen van een nieuwe fraude, en adviseert leden om bij het aannemen van een opdracht de identiteit van een nieuwe opdrachtgever middels het ID-document te controleren. Voor meer informatie kan men zich wenden tot de ABU.

Gerelateerde items:
29-09-10 Koning en De Raadt: payroll fraude is veel groter

Bron: Tros Opgelicht?!, 24 september en 6 oktober 2010

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek