loading
views

Volker Rail veroordeeld tot naleving CAO19 juli 2010

Op 14 juli 2010 heeft de rechtbank te Utrecht Volker Rail Nederland B.V. Te Vianen veroordeeld tot naleving van de CAO Railinfrastructuur. Volker Rail verzorgt onder andere onderhoudswerkzaamheden aan het spoor in opdracht van ProRail.

De vakbonden stapten naar de rechter wegens een conflict tussen Volker Rail en de vakbonden over de betaling van de onregelmatigheidstoeslag voor het werken in de avond, nacht en in het weekend.

Toeslag vaak niet betaald
In de cao is geregeld dat een dienst minimaal 6 uren moet duren. Regelmatig komt het voor dat per dienst minder dan 6 uren wordt gewerkt. De werknemers ontvingen alleen over de gewerkte uren de toeslag. Niet alleen bij Volker Rail werd deze onjuiste manier van betalen toegepast. Ook de andere bedrijven die onder de cao vallen, Strukton, Raiul en Bam Rail, hebben de toeslag vaak niet betaald. Bij elkaar werkt 85 procent van de werknemers uit de Railinfra-sector bij deze bedrijven.

De rechter heeft nu beslist dat:

  1. Volker Rail in strijd handelt met de cao door werknemers de toeslag niet te betalen en verklaart de arbeidsovereenkomsten nietig voor zover de toeslag over deze uren wordt onthouden;
  2. Volker Rail een lijst aan de vakbonden moet geven met een overzicht van de werknemers en de uren waarover de toeslag niet is betaald en een betalingsbewijs moet overhandigen waaruit blijkt dat de uren nu wel zijn betaald. Als Volker Rail de lijst niet verstrekt en geen betaling doet, moet Volker Rail aan de vakbonden een dwangsom van € 750 per dag betalen met een maximum van € 250.000.
  3. Volker Rail binnen 30 dagen na 14 juli de regeling juist moet toepassen. Ook hier is een dwangsom aan verbonden en wel van € 250 per dag met een maximum van € 250.000.

Verder moet Volker Rail aan de vakbonden een bedrag van € 5.000 betalen als schadevergoeding en is het bedrijf veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

CNV Vakmensen zal ook de andere bedrijven zoals Strukton Rail en BAM Rail met deze uitspraak confronteren en eisen dat ook zij de cao op de juiste manier gaat toepassen.

Lees het volledige vonnis van de kantonrechter »

Bron: CNV Vakmensen, 19 juli 2010

Disclaimer »

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek