loading
views

Uitzendbureau terecht beboet wegens onderdak uitzendkrachten

16 juli 2010

Een uitzendbureau te Voorthuizen is terecht beboet door de gemeente Epe wegens het gebruik van een woonhuis als onderdak voor Poolse uitzendkrachten.

Het uitzendbureau ging in hoger beroep tegen de boete, maar de Raad van State oordeelde in het voordeel van de gemeente.

Bestemmingsplan
Volgens het bestemmingsplan van de gemeente mag de woning die de Poolse uitzendkrachten huisvestte alleen als woonhuis door een gezin of een vergelijkbare samenlevingsvorm gebruikt worden. Het uitzendbureau stelde dat de groep uitzendkrachten hieronder viel, wegens de gelijke herkomst uit Polen. De Raad van State oordeelde dat de bewoners van de woning niet de intentie hebben om een samenwonende groep van personen te vormen, maar dat veeleer aannemelijk is dat zij de woning delen als gevolg van de toevallige omstandigheid dat zij voor hetzelfde uitzendbureau werkzaam zijn en hen om die reden de mogelijkheid wordt geboden te worden gehuisvest in een van de haar ter beschikking staande huizen.

Loon uitzendkrachten ingehouden
Hierbij heeft de rechtbank te Arnhem (LJN BH4737, 17 februari 2009) terecht in aanmerking genomen dat de door elk van de bewoners verschuldigde huur door het uitzendbureau op het loon wordt ingehouden, aldus de Raad van State. Dit bevestigt bovenstaande, namelijk dat de bewoners alleen in hetzelfde pand woonden omdat zij dezelfde werkgever deelden. De rechtbank is terecht tot de slotsom gekomen het college bevoegd is handhavend op te treden. De dwangsom die het uitzendbureau aan de gemeente Epe moet betalen is inmiddels opgelopen tot 7.200 euro.

Bron: Raad van State, 14 juli 2010

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek