loading
views

Overeenkomst vrij werknemersverkeer met Roemenië

Logo SZW2 juli 2010

Betere handhaving en goede uitvoering over en weer van sociale zekerheid staan centraal tijdens het werkbezoek van demissioniair minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag aan Roemenië.

De minister heeft een overeenkomst gesloten over samenwerking met Roemenië bij de handhaving van de sociale zekerheid en controle op onderbetaling en belastingontduiking. Door betere samenwerking en uitwisseling van informatie is handhaving van rechten op sociale zekerheid, zoals WW, voor Roemeense werknemers die terugkeren naar land van herkomst efficiënter.

Voorkomen van oneerlijke concurrentie

Donner heeft de overeenkomst (Memorandum of Understanding) over samenwerking tussen de beide landen vandaag met zijn Roemeense collega minister Mihai Constantin Seitan in Roemenië ondertekend. Beide landen hechten eraan om oneerlijke concurrentie door middel van slechte arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld onderbetaling, te voorkomen. Ook mogen werkgevers en werknemers die wel hun premies en belastingen betalen hiervan niet de dupe worden.

Roemenen hebben er belang bij goed te weten wat in Nederland hun rechten en plichten zijn. Hiermee kunnen de regels beter worden toegepast en slechte arbeidsvoorwaarden effectiever bestreden. SZW heeft speciaal voor Roemenen een informatiefolder ontwikkeld waarin de voorwaarden staan waaronder zij in Nederland mogen werken en wat hun rechten zijn.

Tewerkstellingsvergunning vervalt in toekomst

Uitvoeringsinstellingen moeten de sociale zekerheidsregelingen goed kunnen handhaven, zowel nu, als in de toekomst wanneer Roemenen op grond van EU-afspraken vrij mogen werken in Nederland. Op dit moment kunnen Roemeense werknemers alleen met een tewerkstellingsvergunning in Nederland aan de slag, er is nog geen vrij werknemersverkeer. Afgesproken is dat die eis in de toekomst vervalt.

Bron: Belastingdienst, 29 april 2010

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek